İki başarılı Türk kadını, “sanal oyun” ile doğum ağrılarını yok etmeyi başardı

Malatya’da geliştirilen “sanal oyun” sistemi ile doğum öncesi sancı ve doğum sırasında ağrı olarak çekilen acılar son buluyor. Artırılmış gerçeklik temelli sanal oyunlar ile artık doğumlar eskisinden daha kolay ve “normal” şekilde oluyor.

SAĞLIK 11.02.2022, 10:37
İki başarılı Türk kadını, “sanal oyun” ile doğum ağrılarını yok etmeyi başardı

Malatya İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Tuba Uçar ve aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde doktora öğrencisi olan Zeliha Sunay, doğum ağrılarının tarihini sona erdirecek bir buluşa imza attı. Artırılmış gerçeklik gözlüğüne entegre ettikleri “sanal oyunlar” ile kadınların korkulu rüyası haline gelmiş doğum ağrılarını ve sancılarını en aza indiren iki başarılı kadın, bir sene gibi kısa bir sürede sistemi geliştirdi. İlaçsız yöntemlerle ağrıyı dindirmeye yardımcı olan bu sistem, 60 hamile kadın üzerinde test edildi ve büyük takdir gördü. 



Bu oyunlarla doğum süresi kısalıyor 

Oyunun geliştiricilerinden olan Tuba Uçar, gözlük ile başardıklarını şu şekilde anlatıyor: “Doktora öğrencim ve aynı zamanda Araştırma Görevlimiz Zeliha Sunay ile birlikte kendisinin doktora tezi kapsamında bir proje geliştirmek istedik. Doğum ağrısı ve sancısıyla baş edebileceğimiz ilaçsız bir yöntem denedik. Sanal oyunlar ile bunu başararak bir ilki gerçekleştirdik. Doğumhaneye gelen 60 kadına sanal balon patlatma oyunu oynattırdık ve bu şekilde çömelme egzersizleri yaptırdık. Balon şişirme oyunu ile solunum egzersizleri yaptırdık. Ayrıca altın toplama oyunu sayesinde de pelvik egzersizleri yaptırdık. Tüm bunlar, kadınların doğum sancılarının azalmasına ve doğum sürelerinin kısalmasına vesile oldu.” 



Türkiye’de bir ilk gerçekleştirildi 

“Bu projenin amacı hem doğum ağrılarını en aza indirmek hem de bunu eğlenceli şekilde yapmaktı çünkü pek çok kadının anne olmak istememe ve doğumdan korkmasının sebebinin ağrı ve doğum dönemi olduğunu biliyoruz. Biz de bu dönemi sanal oyunlarla keyifli hale getirmek istedik. Bu şekilde ağrı ve sancılarla daha kolay baş edebiliyorlar. Bu ağrılarla baş edebilen kadınlar da normal doğumu tercih etmeye başladılar. Oyunların kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte normal doğumun da ülkemizde yaygınlaşacağını düşünüyoruz.” 

Yorumlar (0)