İftardan sonra peş peşe sigara içmek kalp krizi nedeni!

Uzmanlar, Ramazan ayında iftar ile sahur arasında aşırı sigara tüketiminin vücut için çok zararlı olduğuna dikkat çekti. Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Toprak, İftardan sonra arka arkaya ve çok miktarda sigara içmek kalp krizi ve ölüm riskini artırıyor." uyarısında bulundu.

SAĞLIK 07.05.2020, 12:09 07.05.2020, 12:13
İftardan sonra peş peşe sigara içmek kalp krizi nedeni!

İftar ile sahur arasında aşırı tüketmek, vücuda büyük zarar vererek kalp krizini tetikliyor. 

Konuya ilişkin açıklama Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Toprak'tan geldi. 

Prof. Dr. Toprak, Ramazan ayının, sigarayı bırakmak için büyük bir fırsat olduğunu kaydetti. 

"Çok yoğun bir nikotin bombardımanına neden olur"

Ramazan'da oruç tutan sigara bağımlılarının vücudunda gün boyu nikotin eksikliği olduğunu belirten Prof. Dr. Toprak, "Bu nedenle iftarda hemen sigaraya adeta saldırıyorlar. Bu durum sahura kadar böyle devam ederse çok yoğun bir nikotin bombardımanına neden olur. Bu da vücut için çok zararlı. Gün boyu eksiklik, sonra birden kısa zamanda nikotin en yüksek noktaya ulaşıyor. Biz bunu kesinlikle istemiyoruz." ifadelerini kullandı. 

"Ateş, bulantı, kusma, kalp hızında artış görülebilir"

Prof. Dr. Toprak, sigaradaki aktif maddenin nikotin olduğunu vurgulayarak, "Bir sigarada ortalama 0,5 miligram nikotin vardır ve nikotin alındıktan sonra 15 saniye içinde beyne ulaşmaktadır. Ramazan'da 16-17 saat sigara içmeyip iftardan sahura kadar olan sürede çok fazla sigara içilmesi durumunda aşırı nikotine bağlı belirtiler ortaya çıkabilir. Nikotin zehirlenmesinin belirtileri olan ateş, bulantı, kusma, tükürük salgısında artış, tansiyonda yükselme, kalp hızında artış, solukluk, güçsüzlük, bağırsak hareketlerinde artış ve buna bağlı karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, baş ağrısı, titreme ve soğuk terleme görülebilir." diye konuştu. 

"Tansiyon ve kalp hızındaki artışla kalp krizi riskini de artırmaktadır"

İftar ile sahur arasında aşırı sigara içilmemesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Toprak, "Nikotin zehirlenmesi beyin fonksiyonlarını da etkileyerek hafızada azalma, şaşkınlık hali, duygusal algı bozuklukları, bulunduğu yer ve zamanı karıştırma gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Buna bağlı özellikle kalp-damar hastalığı öyküsü veya riski olanlarda arka arkaya ve çok sayıda sigara içilmesi hiç sağlıklı değil. Çok sayıda içilen sigara kanda nikotin seviyesini yükselterek, tansiyon ve kalp hızındaki artışla kalp krizi riskini de artırmaktadır. İftardan sonra arka arkaya ve çok miktarda sigara içmek kalp krizi ve ölüm riskini artırıyor." dedi. 

"Sigarayı bırakmak için Ramazan ayı değerlendirilebilir"

Prof. Dr. Toprak, kişinin sigarayı bıraktığı zaman içme isteği duymasının sebebinin "vücutta nikotin düzeyinin düşmesi" olduğunu ifade etti. Nikotin eksikliğinin kendini çeşitli semptomlarla gösterebileceğini kaydeden Prof. Dr. Toprak, şunları söyledi:

"Bu belirtilerden bazıları konsantrasyon güçlüğü, huzursuzluk, sinirlilik, iştah artışı, baş dönmesi ve uyku bozukluğudur. Bağımlı kişi bu olumsuzlukları yaşamamak için yeniden başlayabilir. Bu sebeple bağımlılık arttıkça ilaç destek tedavisi ihtiyacı da o kadar fazla olur. Bu kişilerin uzmanlardan destek alması, bağımlılıktan kurtulma şansını artırır. Sigarayı bırakmak için Ramazan ayı değerlendirilebilir. Bu ay hastalarımıza manevi destek oluyor."

Yorumlar (0)