İçtiğiniz suya dikkat!

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, yumuşak ve mineral bakımından fakir suların sağlıklı olmadığını belirtirken, "Mineralden fakir suların kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini artırdığı araştırmalarda ortaya konulmuştur." dedi.

SAĞLIK 29.10.2019, 15:09
İçtiğiniz suya dikkat!

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, arıtılmış ve şişelenmiş suların mutlaka analiz edilmesinin ardından kullanılması gerektiğini belirtti.

Suyun analiz edilmesi şart

Yumuşak ve mineral içeriği düşük suların sağlıklı olmadığının altını çizen Yorulmaz, vatandaşlara su tüketimi konusunda dikkatli olmalarını tavsiye etti. Arıtılmış suların kullanılmadan önce analiz edilmesi gerektiğini dile getiren Yorulmaz, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Yapılan çalışmalar, yumuşak suların, mineral içeriği fakir suların sağlıklı olmadığını ortaya koymaktadır. Dolayısıyla arıtılmış su, arıtıldıktan sonra örnekler alınıp analize gönderilmeli, eğer gerçekten mineralden bakımından eksik ise o zaman da sağlıklı olmadığı akıldan çıkartılmamalıdır. Mineral bakımından yetersiz suların kalp damar hastalıklarına yakalanma konusunda riski artırdığı yapılan araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur. Suyu içmeye bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalık olmasa da o suda almamız gereken maddelerin eksik bulunmasından dolayı bir hastalığa yakalanma riskinin artışından söz ediliyor."

"Musluktan sağlıklı su akmalı"

Türkiye'de yaklaşık 288 tane su firması olduğunu söyleyen ve vatandaşların güvenilir markalara yönelmesini tavsiye eden Yorulmaz, değerlendirmesine şöyle devam etti:

"Hangi suyun daha sağlıklı olduğunu belirlemek adına yapılan çalışmalar var. Bunlar içerisinde ilk sıralarda yer alan, daha bilinen markaların suları görece daha sağlıklı. Ama bununla birlikte 288 firmanın suyunun her partisinin denetlenmesi mümkün olmadığı için damacana su sağlıklı mı sorusuna 'evet' ya da 'hayır' cevabı vermek mümkün değil. Esas olması gereken şey, musluklardan sağlıklı su akıtılmasıdır. Bu yerel yönetimlerin asli görevidir."

Yorumlar (0)