Hurma da kontrollü tüketilmeli: "Ramazan’da hurma tüketimine dikkat edilmeli"

Diyetisyen Gizem Topuzlu, hurmada bulunan maddelerin oldukça çeşitli olduğunu ve hurmanın fazla tüketildiğinde şekeri hızla yükselttiğini belirtiyor. 

SAĞLIK 05.05.2021, 13:25 06.05.2021, 15:26
Hurma da kontrollü tüketilmeli: "Ramazan’da hurma tüketimine dikkat edilmeli"

Diyetisyen Gamze Topuzlu, hurma hakkında yanlış bilinen bir gerçeği açıkladı: “Hurmanın fazlası sanıldığı kadar iyi değil. Günde üç adetten fazla tüketilen hurma, şeker hastalığına yol açıyor. Hurma içerisinde yüksek miktarda bulunan demir, fosfor, bakır, selenyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve çeşitli vitaminler, sağlık ve antioksidan deposu olduğu kadar ‘fazlası zarar’ olan yiyeceklerden. “

Günde 3 taneden fazla tüketilmemeli

Diyetisyen Topuzlu, tüketilmesi gereken hurma miktarına şöyle belirtiyor: “Hurma, içeriğindeki doğal şeker miktarı sebebiyle diyabetli kişiler tarafından fazla miktarda tüketilmemeli. Diyabetli hastaların günde bir adet hurma tüketmesi kafi. Öte yandan sağlıklı, diyabetsiz hastalar da günde 3 adetten fazla hurma tüketmemeli. Hurma, şeker miktarı dolayısıyla, diyabetsiz kişilerde de şeker yükselmesine yol açıyor.”



Kan şekerinin yükselmesine karşı süt ürünleri tüketilmeli

Diyetisyen Topuzlu, kan şekerinin yükselmesine karşılık alınacak önlemlerin başında şekerli ürünleri az tüketmenin geldiğini, ikinci önlem olarak da süt, kefir ve yoğurdun sık sık tüketilmesinin önemli olduğunu belirtiyor. “Hurmayı kendinden tuzlu kuruyemiş ya da süt ürünleriyle birlikte tüketmek şeker kontrolünde etkili.”

Hurma, insanlar en faydalı yiyeceklerden

Diyetisyen Topuzlu, hurmanın insan için en faydalı yiyeceklerden biri olduğunu ifade ederek şunları dile getiriyor: “Hurma, yeteri kadar tüketildiğinde kan şekerini dengeler. İçeriğindeki maddeler sebebi ile hücre gençleştirici özelliği bulunur. Antioksidan içeriğe ve yüksek life sahiptir. Cilt sağlığını korur ve özellikle kal-damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır.” 

Yorumlar (0)