Hollanda, kanser hastası Türk’e ötenazi teklif etti! Türkiye duruma el attı

Hollanda’da kendisine mide kanseri teşhisi konulan ve acıları dinsin diye ötenazi teklif edilen 36 yaşındaki Funda Gök, ailesi birlikte Türk Başkonsolosluğu’na başvurarak yardım istedi. Devreye giren Sağlık Bakanlığı, Hollanda’ya ambulans uçak yollayarak Funda Gök’ü ve ailesini Türkiye’ye getirdi. 

SAĞLIK 20.04.2022, 11:19 20.04.2022, 11:58
Hollanda, kanser hastası Türk’e ötenazi teklif etti! Türkiye duruma el attı

Funda Gök ile birlikte Türkiye’ye gelen baba Halil Gök, Hollanda’da hayatlarını sürdürdüklerini söyledi. Kızının yaklaşık 2 sene önce hissettiği rahatsızlıklar sebebiyle doktora başvurduğunu belirten Halil Gök, “Durumu inceledikten sonra mide kanseri olduğu anlaşıldı. Bir süre hastanede yattı” ifadelerini kullandı. 

30 kiloya kadar düşünce odadan çıkamaz hale geldi

Genç hastanın ağrıları bir türlü geçmek bilmedi. Yemek yiyemez hale gelen Funda Gök, 30 kiloya kadar düştü. Odasından çıkmaz hale gelen Türk hasta için bir kez daha doktora giden aile, beklenmedik bir yanıt aldı. Hastane tarafından ağrılarını dindirmek için ötenazi teklif edilirken, Funda Gök’ün zaten ölmek üzere olduğu, bu durumun da geri dönüşü olmadığı ifade edildi. 

Funda Gök’ün tedavisi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde gerçekleştirilecek

Doktorların yanlış tedavi yöntemi uyguladığını belirterek duruma isyan eden Gök ailesi, Türk Başkonsolosluğu’na başvurarak yardım talebinde bulundu. Talep, derhal Sağlık Bakanlığı’na iletildi. Sağlık Bakanlığı da zaman kaybetmeden Hollanda’ya bir ambulans uçak sevk ederek, tedavinin devamı için Gök ailesini Türkiye’ye getirdi. Funda Gök, tedavisine Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde devam edecek. 

“Mide ağrısı ile başlayan süreç, tüm vücuda yayılmış vaziyetteydi”

Yaşadıkları zorlu süreci anlatan baba Halil Gök, “Bundan yaklaşık 2 yıl önce kızımda rahatsızlıklar gözükmeye başladı. Pandemi süreci olduğu için maalesef hastanelere ulaşmak zordu. Ne zaman arasak, bize geri dönüş sağlanacağını söylediler. Kızım bir süre sonra daha da kötü oldu. İstifalar başladı. Yemek zaten yiyemiyordu. Mide ağrısı ile başlayan süreç, tüm vücuda yayılmış vaziyetteydi. Bundan yaklaşık 11 ay önce acile gittik. İncelediler ve mide kanseri olduğunu belirttiler” şeklinde konuştu. 

“Başka bir ülkeye tedavi için gitmek istediğimiz bu yaptıkları hata meydana çıkmasın diye buna da engel oldular”

Kızını inceleyen doktorun, tedaviyi bu hastane şartlarında gerçekleştiremeyeceklerini söylediğini belirten Gök, “Kızım iyice çökmüştü. Çok zayıfladı, halsiz düştü. Türkiye’ye de getirme imkânımız o süreç esnasında zaten yoktu. Ameliyata girdi, iyi geçtiğini söylediler. Fakat sanıyorum operasyon sırasında bir yanlış yapmışlar. Bence biz hala o yanlışın sıkıntılarını çekiyoruz. Başka bir ülkeye tedavi için gitmek istediğimizde bu yaptıkları hata meydana çıkmasın diye buna da engel oldular. Kızım resmen karnı açık olarak eve döndü. Doktor, ‘Zaten ölecek, ben işlemleri sonlandırdım’ tarzda konuşmalar yapıyor. Ölecek diye beklendiği için devlet de masraf olmasın diye ilaçların maliyetini karşılamıyor” dedi.

“İğne vurup, acısı dinsin diye kızımı öldürmek istediler”

Hollanda’daki ilk operasyonun ardından tedavinin devamı için Türkiye’ye geldiklerini ancak diğer çocukları Hollanda’da olduğu için geri dönmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Halil Gök, “Kardeşlerine çok bağlıdır, çok özledi onları. Biz de mecbur döndük. Yine orada doktora gittik. Bu sefer ‘Kanser hücresi kaybolmuş’ dediler. ‘Madem kanser hücreleri kayboldu, o zaman problem nedir, hemen tedaviye başlayın’ dedik. Bize ötenazi teklif ettiler. İğne vurup, acısı dinsin diye kızımı öldürmek istediler. Bunu kabul etmedik. Asla da etmeyiz. O nefesi veren Allah’tır. Alacak olan da yalnızca odur” ifadelerini kullandı. 

“Sağ olsun devletimiz ve yetkililerimiz hemen bize yardımcı oldu”

Ötenaziyi bir kez daha teklif ettiklerini belirten Gök, “Bunu ikinci kez bize önerince ne yapacağımızı şaşırdık. Türkiye’den yardım istedik. Sağ olsun devletimiz ve yetkililerimiz hemen bize yardımcı oldu. Uçağımıza bindik, aldılar bizi. Şimdi tedavi burada sürecek. Ben inanıyorum. İnşallah her şey düzecek. Buradaki tedaviye sıfırdan başlıyoruz. Şuan kızım konuşabiliyor fakat yalnızca 30 kiloda ve oldukça güçsüz vaziyette. Anne-baba olmak, dünyanın en zor göreviymiş” şeklinde konuştu.

“Türk bayrağının gölgesi bile bize yetiyor”

Uzun süredir kızının bu durumu sebebiyle gözyaşı döktüğünü belirten Gök, “Devletimize minnettarız. Buraya tedavi için yalnızca biz Türkler gelmiyoruz. Almanı, Belçikalısı da Türkiye’ye gelerek sağlık hizmetlerinden faydalanmaya çalışıyor. Avrupa’da bir insanın kolu dahi kırılıp hastaneye başvursa ‘öldü’ diye haber geliyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Sağlık Bakanımız benim gözümde şuan dünyanın bir numarası. Avrupa’da maskenin tanesine 10 avro aldılar. Ülkemiz bunları bile bedava yaptı. Türk bayrağının gölgesi bile bize yetiyor” dedi. 

Yorumlar (0)