Hızlı tanı kiti 15 dakikada buluyor

Covid-19'un (yeni tip koronavirüs) tespit edilmesi için 60 ile 90 dakikada kapsamlı sonuç veren yerli tanı kitinin yanı sıra bu süreyi 15 dakikaya indiren hızlı tanı kiti de kullanılacak.

SAĞLIK 20.03.2020, 11:26
Hızlı tanı kiti 15 dakikada buluyor

Yayılma hızı ve öldürücü etkisiyle dünya genelinde ana gündem olan Covid-19'un (yeni tip koronavirüs) tespit edilmesi için daha fazla kişiye daha kısa zamanda test yapılabilmesi amacıyla hızlı tanı kiti de kullanılmaya başlanacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün TBMM'de (Türkiye Büyük Millet Meclisi) yaptığı bilgilendirmede, hızlı sonuç veren antijenden geliştirilmiş tanı kitinin Türkiye genelinde tüm illere dağıtma kararı alındığını bildirdi.

İlk üretilen yerli tanı kiti ile yaklaşık 60 ile 90 dakikada sonuç alınırken, antijenden geliştirilen hızlı tanı kiti ile yaklaşık 15 dakika içinde sonuca ulaşılıyor.

Yerli tanı kitinin daha kapsamlı olduğu ve kullanılmaya devam edileceği ifade edilirken, daha fazla kişiye test yapılıp izolasyonun sağlanabilmesi amacıyla hızlı tanı kitinin de uygulamaya başlanacağı bildirildi.

İlk olarak halk sağlığı laboratuvarlarında kullanımına başlanan hızlı tanı kiti, ihtiyaç duyulan illerde de şüpheli vakalar üzerinde kullanılacak.

Yerli tanı ve hızlı tanı kitlerinde ağız ya da burun mukozasından alınan sürüntü örneği üzerinde inceleme yapılıyor.

Yorumlar (0)