Hızla yayılan unutkanlığın nedeni açıklandı!

Unutkanlığın nedeni açıklandı! Tüm dünyada hızlıca yaygınlaşan bir hastalık...

SAĞLIK 01.07.2019, 20:32
Hızla yayılan unutkanlığın nedeni açıklandı!

Dr. Selim Kum, dünya genelinde daha çok kadınlarda görülen Haşimoto hastalığının sinsice ilerleyebildiğini ifade ederek, “Belirtiler tiroid hormonlarının seviyesine göre değişebiliyor. Kilo alma, kavgacı ruh hali, cilt kuruluğu, sürekli yorgun hissetme, vücut ağrıları ve unutkanlık gibi şikâyetler olabilir” diye konuştu.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Selim Kum, Haşimoto hastalığı veya tıptaki adıyla Hashimoto tiroiditinin tiroidhormon eksikliği nedeniyle şikayetler oluşturan hormonal bir hastalık olduğunu dile getirdi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Selim Kum şunları söyledi:
"Haşimoto hastalığı tiroid bezinin otoimmun bir hastalığıdır. Sebebi henüz tam olarak bilinmemekle beraber tetikleyici bir nedenden dolayı (stres, viral hastalıklar, otoimmun diğer hastalıklar gibi…) bağışıklık sisteminin virüs, bakteri, parazit ve mantar gibi vücuda zarar veren antikorları tiroit bezine yönlendirerek yok etmeye çalışması ile ortaya çıkmaktadır.”

Tüm dünyada çok hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Selim Kum, şöyle konuştu:
"Özellikle ilk dönemlerde hızlı çalışması durumunda terleme, çarpıntı, sıcak basması, sinirlilik, uykusuzluk gibi belirtiler ortaya çıkabilirken, yavaş çalışması sonucu, ödem, cilt kuruluğu, kabızlık, uyku hali, unutkanlık gibi sonuçlar doğurabilir. Fakat buna rağmen hastaların çoğunluğu belirti vermez ve yapılan kontroller sırasında tesadüfen rastlanır ve teşhis edilir. Haşimoto otoimmün tiroid hastalıklarından sadece bir tanesidir. Fakat son yıllarda diyabet gibi tüm dünyada çok hızlı bir yaygınlaşma söz konusudur. Haşimoto hastalığı, iyot eksikliği olan kişilerde ve kadınlarda daha sık görülmektedir. Östrojen ve genetik yatkınlık risk faktörleri arasındadır. Genç-orta yaş grubunda daha sık görülmekle birlikte her yaşta ortaya çıkabilir."

Yorumlar (0)