Hipotermi nedir? Deprem bölgesi için uzmanlardan uyarı

Kahramanmaraş merkezli, 10 kentte etkisini gösteren deprem nedeniyle arama ve kurtarma faaliyetleri devam ediyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Yoğun Bakım Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Cem Erdoğan, deprem bölgesi ile ilgili hipotermi uyarısında bulundu.

SAĞLIK 08.02.2023, 10:04 08.02.2023, 12:28
Hipotermi nedir? Deprem bölgesi için uzmanlardan uyarı

Merkez üssü Kahramanmaraş ve 10 kenti birden etkileyen deprem, tüm Türkiye’yi derinden etkiledi. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Yoğun Bakım Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Cem Erdoğan, deprem bölgelerinde hipotermi tehlikesi olduğunu ifade ederek uyarılarda bulundu.

Hipotermi nedir?

Hipoterminin ilk başlarda ayak ve ellerin soğuma ile başladığını sonrasında ise konuşmada yavaşlama, titreme, cilt renginde solukluk, zihin karışıklığı, kısık ses ve kalp hızında yavaşlama belirtileri verdiğini ifade eden Erdoğan, hipoterminin ilerlemesi durumunda organların çalışmadığını ve hayati risk ortaya çıkardığını, kalp krizi, karaciğer ya da böbrek hasarına neden olduğunu dile getirdi.

Hipotermi anında ne yapılmalıdır?

Bir kişide hipotermi belirtileri bulunuyorsa öncelikle o hastanın konuşturulması ve acil bir şekilde sıcak bir yere götürülmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Kişiyi battaniye gibi ıslak olmayan bir örtü ile sıcak tutun. Hastayla konuşmanızı sürdürün. Acil yardım ekibi bölgeye ulaşana kadar hastanın yanından durmak ve bilincini kontrol etmek oldukça büyük bir öneme sahiptir. Hipotermi belirtisi veren hastaya çok sıcak içecekler vermek, aşırı sıcak bir odaya sokmak veya alkol vermek yanlıştır. Eğer kişinin bilinci açıksa alkolsüz, şekerli ve ılık içecekler vermek yararlı olacaktır. Kalp masajının gerekli olduğu noktada ise eğer eğitiminiz yoksa yapmayın." açıklamasında bulundu.

Hipotermi kaç derecede ortaya çıkar?

Hipoterminin hafif, orta ve şiddetli şeklinde sınıflandırıldığını ifade eden Erdoğan, “35-32 derece hafif, 32-28 derece orta, 28 derecenin altına düşmesi durumunda şiddetli bir hipoterminin meydana geldiğini ifade edebiliriz. Vücut ısısı 35 derecenin altına düştüğü zaman hipotermi teşhisi konulmaktadır” dedi.

Yorumlar (0)