Hintli uzmandan bilim insanlarına “Delmicron” yalanlaması 

Dün duyurulan ve Delta ile Omicron varyantının karışımından oluştuğu belirtilen Delmicron isimli mutasyon hakkında konuşan Hintli uzman, böyle bir durumun olmadığını ifade ederek konuşan herkesi yalanladı. 

SAĞLIK 28.12.2021, 08:49
Hintli uzmandan bilim insanlarına “Delmicron” yalanlaması 

Hindistan Maharcashtra’da yaşayan ve Covid-19 Eylem Gücü üyesi olan bir uzmanı kaynak göstererek dün oluşturulan haberlerde, Omicron ve Delta varyantının birleşiminden “Delmicron” isimli yeni bir türün doğduğu ve semptomlarının ağır olabileceği bildirilmişti. Covid-19 Eylem Gücü’nden bugün o haberler için yalanlama geldi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından resmi bir açıklama yapılmadığını belirten Hintli uzmanlar, konunun aslını da açıklamayı ihmal etmedi. 



“İki varyant farklıdır, ortak isim verilemez” 

Bangalore Tata Genetik ve Toplum Enstitüsü Müdürü Dr. Rakesh Kuamar Mishra, konuyla ilgili şunları dile getirdi: “Aslında Delmicron, yanıltıcı bir isim çünkü şu anda böyle bir tür yok. Ancak iki farklı varyantın bir kişide görülebildiğini biliyoruz, dünyanın farklı bölgelerindeki birkaç insanda buna rastlandı. Bu durum ise çok çok nadir. Bir kişi iki varyantı birden taşısa dahi buna yeni bir isim verilmez ve yeni bir tür olarak dünyaya lanse edilmez. Yeni bir varyantın ortaya çıkması halinde DSÖ, varyantı tanımlar ve isim verir.” 



Delta ve Omicron varyantı dünyayı kasıp kavuruyor 

Dr. Mishra: “Şu anda dünya genelinde hemen hemen tüm ülkelerde Omicron ve Delta varyantları bulunuyor. Fakat iki varyant da ayrı ayrı bulunuyor. Birleşmeleri söz konusu değil.” 

Doktorun söylemi, yanlış anlaşıldı 

Dr. Shashank Joshi’nin “Avrupa ve ABD, vaka tsunamilerine Delta ve Omicron sayesinde yakalandı.” şeklinde demeç vermiş ve Joshi’nin bu demeci dünya genelinde “Delmicron” isimli yeni bir varyantın doğduğu yönünde yorumlanmıştı.  

Yorumlar (0)