Hgb Nedir? Hemoglabin Değerleri Kaç Olmalı?

SAĞLIK 06.08.2020, 00:15
Hgb Nedir? Hemoglabin Değerleri Kaç Olmalı?

Hemogram yani tam kan sayımı sağlık kuruluşlarında yapılan rutin kan testleri içerisinde yer alan ve sürekli kontrol edilen bir değerdir. Bu test ile kanda yer alan beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin sayısı, çeşitli biyokimyasal hesaplamalar ve kan pulcuklarının sayısı kontrol edilir. Vücut için hayati ve vazgeçilmez olan bu protein akciğerden aldığı oksijeni kan içerisinde taşıyıp diğer dokulara ulaştırır ve o dokularda üretilen zararlı karbondioksitin akciğerlerden atılmasını sağlar. Bu parametre doğrudan vücutta bulunan demirin ve oksijenin taşınması ile alakalıdır. Dolayısıyla kansızlık şikayetinin değerlendirilmesi ve kansızlık tedavisinin başarılı olup olmadığının kontrol edilmesinde ilk olarak hemoglobin değeri bakılır. Ayrıca cerrahi operasyonlar öncesinde vücuttaki kan miktarının seviyesi için de bu parametre dikkate alınır. Eğer hgb değerinde ciddi bir düşme varsa vücudun oksijen taşıma yeteneği bozulmuş ve bu nedenle kişinin sağlığı olumsuz etkilenmiş demektir. Bu gibi hallerde hastaya çoğunlukla kan verme işlemi yapılır.

Hemoglabin Değerleri Kaç Olmalı?

Hemoglabinin düşük ya da yüksek olması sağlık problemlerini işaret eder. Ne tür tedavi uygulanacağı düşüklüğün ya da yüksekliğin seviyesine göre belirlenir. Bu inceleme yapılırken kişinin hormonal durumu, genetik yapısı, vücut yapısı gibi durumlar dikkate alınır. Cinsiyet ve yaşa göre sayım yapıldığında hemoglabin değeri yenidoğan için 13,5 ile 24 gr/dl, bebekler için 11 ile 13 gr/dl, 3 – 11 yaş çocuklar için 12 ile 14 gr/dl şeklinde olmalıdır. Yetişkin erkekler için 13,5 ile 17,5 gr/dl, yetişkin kadınlar için ise 12,5 ile 15,5 gr/dl aralığında olması gerekir. Eğer değer bunların altında hesaplanırsa kansızlık yani anemi söz konusudur. Anemi halinde bunun altında yatan sebep araştırılır ve en uygun tedavi yöntemi uygulanır.

Hemoglabin Düşüklüğü Neden Olur?

Hemoglabin düşüklüğü kan kaybı, kronik hastalıklara bağlı anemiler, demir eksikliği anemisi, folik asit ya da demir eksikliğine bağlı anemiler, hemolitik anemiler, bazı ilaç tedavileri, anne sütüyle beslenemeyen çocuklar, hemoglabinin yapısal hastalıkları, aplastik anemi gibi özel bazı hemotolojik hastalıklar sebepleriyle ortaya çıkar. Yapılan testlerde düşüklük tespit edildiyse sebebe bağlı olarak en uygun tedavi yöntemi tercih edilir.

Yorumlar (0)