Her sabah yorgun uyanmanızın sebebi 'fibromiyalji' olabilir

Uzman Dr. Müge Yetener, “'Her tarafım ağrıyor', 'Sabahları yorgun uyanıyorum', 'Yürüyecek halim yok' gibi şikayetler bizi fibromiyalji tanısına götürüyor. Neyse ki çözümsüz bir hastalık değil. Ağrıları dindirmek, hayat kalitenizi yükseltmek mümkün.” dedi.

SAĞLIK 23.12.2021, 00:50 23.12.2021, 13:09
Her sabah yorgun uyanmanızın sebebi 'fibromiyalji' olabilir

Yetener, fibromiyalji ismi verilen yaygın ve minimum 3 aydan uzun süren kas ve iskelet ağrısının, diğer yakınmalar ile birlikte görüldüğünü dile getirdi.

Fibromiyaljinin son senelere değin bir tür ruhsal bozukluk gibi görüldüğünü ve antidepresan ilaçlar kullanılarak tedavi edilmeye çabalandığını belirten Yetener, “Son araştırmalar ve ulaşılan sonuçlar ışında bakışın değiştiğini gördük. Fibromiyaljide çoğu defa çocukluk travmalarının tetikleyici olduğu kabul görse de son araştırmalar periferik ve merkezi sinir sisteminde ağrı algısının yükseldiğini ortaya koyuyor. Hastalığın tanısı çok zor çünkü laboratuvar tetkikleri normal görünüyor. Tanı, uzun süren ağrı ve bu ağrıya eşlik eden diğer bulgularla konulabiliyor." şeklinde konuştu. 

Belirtileri sıraladı

Fibromiyaljide çok sayıda belirtinin aynı anda görülebildiğini söyleyen Yetener, söz konusu belirtileri; baş ağrısı, anksiyete, uyku bozuklukları, vücudun çeşitli bölgelerinde uyuşma, huzursuz bacak sendromu, karıncalanma, idrarda yanma, bağırsak sendromu, ağrılı adet, reflü ve yorgunluk olarak sıraladı. 

Araştırmalar sonucunda bağırsak florasında meydana gelen bozuklukların da fibromiyalji ile ilişkili olduğunu ifade eden Yetener, şöyle devam etti:

“Son dönemlerde ince bağırsakta yüksek sayıda bakteri üremesi olarak da bilinen SİBO'nun kök sebep olarak görüldüğü ortaya çıktı. Bu hastalık yangı ve iltihap oluşturan bir hastalık olduğundan dolayı kök sebebe yönelik çözümlere birçok yönden yaklaşmak lazım. Hastalarımıza ilk olarak ağrısına yönelik masaj, fizik tedavi, iğne tedavisi, kasları germe egzersizleri ve uzatma, açmaya yönelik rehabilitasyon tavsiye ediyoruz. Kalıcı iyileşme içinse stresi azaltmak, uykuyu düzenlemek ve meditasyon yapmak çok önemli."

Yorumlar (0)