Her beş çocuktan dördü hareket eksikliği yaşıyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) raporuna göre, dünya genelinde her beş çocuktan dördünün günlük fiziksel aktivitesi yetersiz. Hareket eksikliği ise kız çocuklarında daha yüksek.

SAĞLIK 22.11.2019, 16:20
Her beş çocuktan dördü hareket eksikliği yaşıyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yeni raporuna göre dünya çapında çocuklar hareket eksikliği yaşıyor. Lancet Child & Adolscent Health isimli sağlık dergisinde sonuçları yayınlanan ve 1.6 milyon çocuk üzerinde yapılan araştırmada, 146 ülkede bulunan çocukların 2001 ve 2016 senelerindeki günlük bedensel hareketliliği kıyaslandı. 

11 ila 17 yaş arasındaki çocuklarda günlük hareket düzeyinin kıyaslandığı ankette katılımcıların yüzde 81'inin günde bir saatten daha az hareket ettiği belirlendi. Hareket eksikliğinse, ülkelere veya bölgelere göre büyük değişiklikler görülmüyor.

Araştırma raporunun yazarlarından Regine Guthold, birçok ülkede gençlerin yüzde 80 ile 90'ı tavsiye edilen fiziksel aktiviteyi yapmıyor dedi.

Bedensel aktivite yetersizliğinin en az olduğu ülke yüzde 66 ile Bangladeş, en yüksek olduğu ülke ise yüzde 94 oranla Güney Kore.

Türkiye'deki çocukların durumu

Türkiye'de 2001 senesinde yüzde 82 olan fiziksel aktivite yetersizliği 2016 senesinde 81 olarak saptandı. Bu oranlar bütün ülkelerde olduğu gibi cinsiyete göre de değişiyor. 2001 senesinde, Türkiye'de erkek çocuklarda bedensel aktivite yetersizliği yüzde 78.7 iken 2016 senesinde bu oran yüzde 76.6 olarak belirlendi. Kız çocuklarında ise bu durum, 2001 senesinde yüzde 85,9 iken 2016 yılında yüzde 86,9 olarak kaydedildi.

Kız çocuklarında dünya genelinde sadece yüzde 15’lik bir kesimin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği 1 saatlik fiziksel aktiviteyi yerine getirdiği, erkek çocuklarında ise bu oranın yüzde 22 olduğu tespit edildi. Araştırma raporunun yazarlarından Regine Guthold, kız çocukları erkek çocuklarına göre dünya çapında daha az aktif olduğunu, kızların yüzde 85'i önerilen aktiviteleri yerine getiremediğini söyledi. Erkeklerde ise bu oranın yüzde 78, yani dünya genelinde yüzde 7’lik bir cinsiyet farkı olduğunu da belirten Guthold, bu cinsiyet farkının zaman içerisinde de arttığını söyledi.

Uzmanlar bu farkın kız çocukları üzerindeki kültürel baskıyla bağlantılı olduğunu tahmin ediyor. Bazı ülkelerde kız çocukların evde kalması isteniyor ve spor yapmaları mümkün olmuyor. Özellikle ev dışındaki aktivitelerin az olmasında güvenlik endişeleri de önemli rol oynuyor.

Her gün 60 dakika fiziksel aktivite öneriliyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) önerisi ise, her gün 60 dakika oyun oynamak, yürümek, bisikletle okula gitmek, beden eğitimi dersine katılmak gibi fiziksel aktiviteler yapmak.

Yorumlar (0)