Her 3 koronavirüs hastasından birinde görülüyor

Covid-19 virüsünün göz sağlığında doğurduğu olumsuz sonuçlar hakkında konuşan Dr. Yusuf Yıldırım, maske ve mesafe tedbirlerinin gevşemesiyle birlikte önümüzdeki süreçte enfeksiyonlara bağlı göz enfeksiyonlarının artacağına dikkat çekti. Sulanma ve göz kızarıklığı şikayeti ile gelen hasta sayısının artmasından dem vuran Dr. Yıldırım, sarı nokta ve katarakt hastalıklarının hızla yükseldiğini ifade etti. 

SAĞLIK 14.11.2021, 15:07
Her 3 koronavirüs hastasından birinde görülüyor

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü, dünya genelinde milyonlarca insanda ortaya çıktı. Yüz binlerce kişinin ölümüne sebep olan virüs hakkında ortaya pek çok iddia atıldı. Tedavi edilen kişilerde de birtakım hasarlar bıraktığı gözlemlenen virüsün gözlere de etki ettiği ortaya çıktı. Göz Doktoru Yusuf Yıldırım, virüsün gözlerde yarattığı olumsuzluklar hakkında ayrıntıları aktardı. 

Salgın döneminde göz hastalıklarından bazıları azaldı 

Hastaların en önemli iki problemlerinden birinin virüs bulaşacağı endişesi ile doktor kontrollerini aksatmak olduğunu dile getiren Yıldırım, şunları ifade etti: “Salgın sebebiyle ihmal edilen kontroller, daha büyük problemlere yol açabiliyor. Covid-19 virüsü bu durumda daha da geri planda kalıyor. Her göz sulanması, kızarıklığı ya da kaşıntısı koronavirüse mal edilebiliyor. Oldukça yanlış olan bu düşünce tarzı, hastanın doktora gelmesini engelliyor ve hasta yalnızca PCR testi yaptırmakla kalıyor. Oyna kişinin, göz doktoruna muayene olması gerekiyor. Sağlıklı bir genç ve erişkinin senede bir kez doktora başvurması gerekir. Yaşlılar için senede iki kez muayene yapılabilir. Fakat vatandaşlarımız, koronavirüs korkuları sebebiyle doktora başvurmuyorlar. Bu da özellikle sarı nokta ve katarakt hastalıklarının oluşmasında veya ilerlemesinde etkin rol oynuyor. Covid-19 pandemisinin insanlara katkısı, ellerin sık sık yıkanması ve bu sebeple ellerden geçen adenovirüslere bağlı enfeksiyonların azalması oldu.” 



Koronavirüs, görme fonksiyonlarını olumsuz etkiliyor 

Yıldırım: “Koronavirüs ile birlikte farklı hastalıklar veya klinik tablolarla karşılaşmaya başladık. Bu virüsün gözleri de etkilediğini artık biliyoruz. Gözlerde enfeksiyon oluşturan; kızarıklık, sulanma ve kaşıntıya sebep olan bu virüs pandemi döneminde bizim karşımıza en çok konjonktivit denilen tabloyu çıkardı. Gözyaşlarında da bu virüslerin bulunması ve insanlar arasında kolay yayılması, gözler için büyük risk teşkil etti. Basit bir şekilde atlatılan göz rahatsızlıkları olduğu gibi gözün sinir tabakasını, retinasını ya da optik sinirleri etkileyen rahatsızlıklar da görüldü. Göz kaslarının fonksiyonlarını olumsuz etkileyen bu rahatsızlık, elde ettiğimiz verilere göre her 3 koronavirüs hastasının birinde ortaya çıktı. Bu belirtiler çoğunlukla geçici olabiliyor. Fakat her ihtimale karşılık göz doktoruna muayene olmak gerekiyor. Öte yandan vatandaşlarımız her kızarıklık, sulanma ya da kaşıntıyı koronavirüse yorabiliyor. Bu da oldukça yanlış. Bu tespitleri yalnızca tıp doktorları yapabilir. Doktor tespiti dışında vatandaşların kendi kendilerine bir sonuca varmaları yanlıştır.” 

Virüslere bağlı göz enfeksiyonları artacak 

Yıldırım: “Maske, mesafe ve hijyen tedbirleri şu anda gevşetilmiş durumda. Bunun sonuçları ise önümüzdeki süreçlerde ortaya çıkacak. Virüslere bağlı olan enfeksiyonlar da artmaya başlayacak. Pandemi öncesinde göz nezlesi dediğimiz enfeksiyonla sık sık karşılaşıyorduk. Fakat pandemi döneminde bu enfeksiyon azaldı. Bunun sebebi ise son 2 senede el hijyenine daha fazla dikkat etmemiz ve insanlarla yakın temastan kaçınmamız oldu. Ne yazık ki son dönemlerde bu tedbirleri gevşettik. Önümüzdeki süreçte virüslere ve hijyene bağlı olan enfeksiyonların tekrar artması kaçınılmaz. Bu noktada artık hijyen tedbirlerini tekrar almamız gerekiyor. Sarılmak ve tokalaşmaktan; ortak havlu kullanmaktan kaçınmalıyız. Bunları yapmak bizden yalnızca koronavirüsü değil aynı zamanda diğer virüsleri de uzak tutacaktır.” 

Yorumlar (0)