Hepatit virüsü belirtileri neler? Hepatit virüsü hangi yaş aralığında görülür?

İngiltere başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde kendini göstermeye başlayan ve ‘gizemli’ olarak adlandırılan hepatit virüsü salgını, tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Hepatit virüsü küresel salgına mı dönüştü? Hepatit virüsünün belirtileri neler?

SAĞLIK 25.04.2022, 16:53 25.04.2022, 17:11
Hepatit virüsü belirtileri neler? Hepatit virüsü hangi yaş aralığında görülür?

Gizemli hepatit virüsü, ilk olarak İskoçya’da, bundan yaklaşık 20 gün önce tespit edildi. İskoçya’dan 3 gün sonra İngiltere’ye sıçrayan, İngiltere’nin ardından ise Avrupa’nın geneline hızla yayılan virüs, Amerika’da da görülmeye başladı. Toplamda 11 ülkede tespit edilen gizemli virüs, Kovid-19 benzeri yeni bir salgının daha yaşanmasına yönelik endişeleri arttırdı. 

İngiltere yaptığı ilk açıklamada hasta sayısını 64 olarak duyurmuştu

Dünya Sağlık Örgütü tarafından hepatit virüsü salgını ile ilgili yapılan bilgilendirmede, rahatsızlığın genellikle 10 yaş altı çocuklarda görüldüğü aktarıldı. 8 Nisan’dan bu yana virüsle boğuşan İngiltere’de, salgının ilk günlerinde hepatit bulaşan çocuk sayısı 64 olarak açıklanmıştı. 

Hepatit virüsü en çok hangi ülkede görüldü?

İsrail’de de tespit edilen gizemli virüs, dünya genelinde büyük paniğe neden oldu. 21 Nisan verilerine göre, İngiltere’de salgından etkilenen hasta sayısı 114’e yükseldi. İspanya’da bu rakam 13 olarak açıklandı. İsrail’de 12 çocuk rahatsızlanırken, Amerika Birleşik Devletleri’nde ise 9 çocuk hepatit virüsü sebebiyle hastaneye kaldırıldı. Danimarka’da 6, Hollanda’da ise 4 çocuğun tedavileri sürüyor. 

Hepatit virüsü salgınından kaç kişi etkilendi?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamada, şuana kadar salgından etkilenen hasta sayısı toplamda 169 olarak açıklandı. Hepatit salgı sonrası ilk can kaybı haberi de geldi. DSÖ, hepatit virüsü salgını sebebiyle ilk kez bir kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. 

Hepatit virüsü hangi yaş aralığında görülüyor?

Hepatit virüsü, 1 ayını doldurmuş bebeklerden itibaren görülmeye başlıyor. 16 yaş aralığına kadar olan çocuklarda bu hastalığa rastlanılıyor. Virüsün vücuda yönelik en ciddi hasarı ise karaciğerde tespit edildi. Şuana kadar salgın sebebiyle toplam 17 çocuğun karaciğeri iflas etti. Hasta çocuklara karaciğer nakli gerçekleştirildi. 

Hepatit virüsünün belirtileri neler?

Hepatit virüsünün en önemli belirtisi ise karın ağrısı olarak ön plana çıkıyor. İstifra ve ishal de en sık şikâyet edilen rahatsızlıklar olarak dikkat çekiyor. Salgından etkilenen çoğu hastada ise yüksek ateş sorunu yaşanmadı. Salgından etkilenen hastalarda şuana dek literatürde yer alan hepatit türlerinin hiçbiri görülmedi. 

Hepatit virüsünün Kovid-19 ile bir bağlantısı var mı?

Gizemli hepatit salgının Kovid-19 ile bir bağlantısı olup olmadığı da araştırılıyor. Bu kapsamda görüş bildiren bazı uzmanlar, bu virüsün Kovid-19 ve adenovirüs ile bir ilişkisi olabileceğini dile getirdi. DSÖ tarafından açıklanan son rakamlara göre mevcut hastalar arasında 74’ü adenovirüs taşıyor. Yine bu hastaların 20’sinde de koronavirüs tespit edildi. 19 hasta ise bu virüslerin ikisini birden taşıyor. DSÖ, bu rahatsızlığın koronavirüs ve adenovirüs ile bağlantısını araştırmak için özel bir ekip görevlendirdi. DSÖ, şuan bu konuda elle tutulur somut bir belge bulunmadığını duyurdu. 

Yorumlar (0)