Hem lezzet için hem de sağlık için ilk gün kurban eti bekletilmeli

Kurban Bayramı'na kısa bir süre kala bayramda dikkat edilmesi gereken beslenme tarzına ilişkin uyarılar yapan Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, “Kurban eti taze bir et olduğu için sindirimi zordur bu sebeple ertesi gün dinlendirerek tüketmek çok daha iyi olacaktır. Bilhassa sindirim sisteminde rahatsızlığı bulunan kişiler buna biraz daha hassasiyet göstermeli” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK 18.07.2021, 14:12 19.07.2021, 08:54
Hem lezzet için hem de sağlık için ilk gün kurban eti bekletilmeli

Kurban Bayramı'na kısa bir süre kala uzmanlar, bayram boyunca dikkat edilmesi gereken şeyin ilk başta sağlıklı bir kurbanlık seçimi olduğuna dikkat çekiyor. 

“Eti bir gün dinlendirin”

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, bayram öncesinde bilhassa et tüketimine ilişkin sağlık açısından önemli uyarılarda bulundu ve kurban seçimi, etin pişirilmesi ya da saklanması gibi konularda soruları yanıtladı. Ulutin, etin ilk gün tüketilmesine ilişkin “Etin bir gün dinlendirilmesi hem lezzet hem de sağlık açısından oldukça önemli” ifadelerini kullandı.

“Acı çeken hayvanın tadı değişiyor”

Kurban seçiminin veteriner kontrolünden geçmesine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Cüneyt Ulutin, aksi durumda hayvanlardaki birçok tüberküloz, brusella gibi enfeksiyonlar veya kist hidatik tarzı parazitlerin insanlara kolaylıkla geçebildiğini aktardı. Kurban kesimi sırasında da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Ulutin, acemi insanların kurban kesimi yapmamasını, çok konuya hakim kişi ya da kasaplara kesim yaptırmalarını önerdi. Kurban Bayramı'nda hastanelerde çok fazla sayıda bıçak yaralanması olayının görüldüğünü ve bu bağlamda dikkatli olunmasını, ayrıca hayvana acı çektirmeden kesim yapılmasının önemli olduğunu, kurbanlık hayvana acı çektirmenin etin tadında bozulmaya sebep olabileceğini ifade etti.

“Bir gün dinlendirilen et daha lezzetli”

Kesilen etlerin tüketim zamanının da çok önem arz ettiğini kaydeden Ulutin, “Et, hemen tüketildiğinde taze bir et olması sebebiyle sindirimi de zor olur. Çok arzulanmıyorsa eğer, ertesi güne dinlendirerek eti tüketmek çok daha sağlıklı olacaktır. Sindirim bölgesinde özellikle rahatsızlığı bulunan kişilerde gaz, şişkinlik ve gastrit gibi problemler haricinde yer yer pankreastan kaynaklı salgı bozukluklarına bağlı pankreatit gibi sorunlar ya da safra kesesi gibi problemlerle karşılaşabiliyoruz” açıklamasını yaptı. 

Kolesterolü olan kişiler dikkat!

Kolesterol yüksekliği bulunan kişilerin özellikle, etin daha çok yağsız yerlerini tercih etmeleri gerektiğini aktaran Ulutin, “Kan yağlarındaki yükseklikler damarlarda plak meydana gelmesine neden olurken ani bir et yüklenmesi neticesinde bu yağların kanda yüksek seviyeye çıkması kalp krizi ya da inmeye kadar varabilecek sorunlara neden olabilir. Bu sebeple öğünlerimizi dikkatli seçmeliyiz” sözlerini kullandı.

Kurban Bayramı boyunca tamamen etin olduğu bir menüden uzak durulması gerektiği konusunda uyarılar yapan Ulutin, bunun uzun vadede kansere neden olabileceğini, kırmızı et ile birlikte tüketilen lifli gıdaların kansere neden olan maddeleri vücuttan atıp kansere karşı koruyacağını aktardı. 

“Eti buzdolabına koymadan önce yıkamayın!”

Etlerin saklanma koşullarına ilişkin de tavsiyelerde bulunan Ulutin, “Havalar sıcaklaşıyor. Etlerin kesimin hemen ardından yıkanmadan buzdolaplarında saklanması lazım. Dikkat edilmesi gereken nokta; bir ailenin porsiyonuna göre etleri paketlemek. Buzluğa atılan et parçası -20 ya da -18 derecede 6 ay boyunca muhafaza edilebilir. Fakat buzdolabından çıkarttıktan sonra bu eti çözüp yeniden buzluğa koymak çok tehlikeli olur. Bu enfeksiyonlara, hatta ölümlere kadar götürebilir. Bu sebeple aile boyu porsiyonlara ayırdıktan sonra etleri saklamak çok daha iyi olur” sözlerini kullandı. 

“Haşlama ve ızgara daha iyi”

Kızartılarak pişirilen etin yağ seviyesinde artış yaşanabileceğini söyleyen Ulutin, etlerin daha çok ızgara veya haşlama olarak tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Etin az pişirilmesinin parazitleri bulaştırma riskini arttıracağını ve çok pişirmenin de ette meydana gelebilecek kömürümsü siyahlıkların kalın bağırsak veya akciğer kanserine neden olabileceğine vurgu yaptı.

“Kavurma etini kendi yağında pişirin” 

Kavurmanın taze yapıldığında sindiriminin zor olacağını belirten Ulutin, bu yüzden kavurma etini bir gün beklemenin ardından pişirmenin daha iyi olacağını söyledi ve “Kavurmanın kendisine ek yağ ilave etmemek lazım. Kendi yağıyla pişerse daha lezzetli olacak ve damarlarımızdaki yağ plaklarını arttırmayacaktır” sözleriyle açıklamalarını tamamladı.

Yorumlar (0)