Hem kanseri hem Covid-19'u alt eden kadın, sırrını paylaştı: “Korkmadım!” 

Pandemi sebebiyle hastaneye yatmayan 40 yaşındaki ileri evre meme kanseri hastası Kadriye Arslan, Covid-19'a yakalandı. Arslan hem kanseri hem de koronavirüsü nasıl yendiğini anlattı: “Kimse hastalıktan korkmasın. Ben, bunu alt edeceğim dedim ve yaptım.” 

SAĞLIK 28.09.2021, 12:45 29.09.2021, 09:31
Hem kanseri hem Covid-19'u alt eden kadın, sırrını paylaştı: “Korkmadım!” 

40 yaşındaki Kadriye Arslan, bir süre önce göğsünde bir kitle hissetti fakat pandemi dönemi olması sebebiyle hastaneye gitmeyi reddetti. Kitle geçmeyince Diyarbakır’da doktora giden genç kadın, tahlillerin ardından meme kanseri olduğunu öğrendi. Ablasını bir süre önce bağırsak kanseri sebebiyle toprağa veren 3 çocuk annesi Arslan, meme kanseri olduğunu öğrenince büyük üzüntü yaşadı. 

Kanser, kısa sürede lenflere sıçradı 

Memesindeki kanser hücresi kısa sürede koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrayan kadın, Diyarbakır’dan İstanbul’a uzun bir yolculuk yaptı ve Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Lokal ileri evreye gelen kanser sebebiyle kemoterapiye başlayan Kadriye Arslan, başarılı geçen terapiler sonrasında artık ameliyat için hazırdı. 

Ameliyata girmeden koronavirüse yakalandı 

Ameliyattan kısa süre önce koronavirüse yakalandığı öğrenilen kadın ve ailesi, büyük endişe yaşadı. Doktorların yakın takibe aldığı Arslan, karantinası bitene kadar ameliyat edilemedi. Belirtileri gittikçe şiddetlenen kadın, karantinasının ardından başarılı geçen bir operasyon ile kanser hücrelerinden tamamen arındı. Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi doktorlarından Ebru Şen, hastasının durumu hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 

“Bir senelik tedavi sürecinde moralimiz hiç düşmedi” 

Bir senelik tedavi sürecinde hem hastanın hem de ailesinin moralini hiç düşürmemek için büyük gayret gösterdiğini aktaran Doktor Şen, hastasının hem koronavirüsü hem de kanseri yenmesinden dolayı duyduğu mutluluğu anlattı. 



“Bu hastalığı alt edeceğim dedim ve yaptım” 

Arslan, tedavi sürecini ve yaşadıklarını şu şekilde anlatıyor: “Kanser olduğumu öğrendiğimde çok üzüldüm. Ama sonra kendimi toparladım. Bu hastalığı alt edeceğimi söyledim ve kendime inandım. Doktorum bana kemoterapiyi önerdi ve bu tedavinin faydalarını anlattı. Zaten o anda kendimi daha iyi hissetmeye başladım. Ablamı bağırsak kanserinden kaybettim. O yüzden bu hastalığa yakalanmam hepimizi derinden etkiledi. Ailem de çok korktu. Ben ise önce kendime sonra da aileme cesaret verdim. Herkes ağladı ama ben, ‘Siz böyle yaparsanız ben iyileşemem.’ dedim. Bu hastalığı hep birlikte yeneceğimize inandım. Ben bu hastalıktan korkmadım. Hep çocuklarımı düşündüm. Küçük oldukları için biraz zorlandım. Saçlarım da kaşlarım da döküldü. Çocuklarımın ve ailemin yanında açık gezmemeye çalışıyordum. Koronavirüs testim pozitif çıktığında ise gerçekten korktum. Yaklaşık bir gün kendime gelemedim. Ama sonra yine kendimi toparladım. Çok fazla nefes darlığı yaşadım. Ateşim ve ağrılarım çok oldu. Buna rağmen yataklara düşmedim. Ne kemoterapi ne de koronavirüs zamanında kendimi bırakmadım.” 

“Pandemi döneminde sağlığımı erteledim” 

Arslan: “Ben, pandemi döneminde sağlığımı erteledim. Ama sonra ne olursa olsun diyerek tedaviye başladım. Her şeyi alt ettim. Erken teşhis çok önemli. Kimse hastalıktan korkmasın. Önemli olan erken teşhis ve düzgün tedavi.” 



“Ameliyat hazırlıkları tamamlandı, hastamız pozitif çıktı” 

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ebru Şen ise hastası ile olan süreci şu cümlelerle anlatıyor: “Kadriye Hanım kendi fark ettiği göğüs kitlesi ile bize geldi. 4 santimlik kitle olduğunu öğrendik. Sonrasında kanser, koltuk altı lenf bezlerine de sıçradı. Bizim, lokal ileri meme kanseri dediğimiz bir dönem geçirdi. Hastalarımızın yüzde 40’ını bu dönemde tespit ettiğimizi söyleyebilirim. Özellikle Covid-19 pandemisi döneminde hastaların bize başvurmaları da azaldı. Kanser ileri evrede olduğu için geç kalmadan onkolojik tedaviye başladık. Kendisi, tedaviye olumlu yanıt verdi. Kitleler küçüldü ve ameliyata almaya hazır hale geldik. Bu sırada hastamız koronavirüse yakalandı. Bu sebeple de ameliyat uzun süre ertelendi. O dönemde hastamız kemoterapi alamadı. O sırada kendisini hep yakından takip ettik. Sonrasında hızlı şekilde ameliyatını yaptık. Kadriye Hanım hem koronavirüsten hem de kanserden kurtulmuş oldu.” 

“Kendi kendimizi muayene edelim” 

Doktor Şen, meme kanserinin erken teşhisinde kadınların kendilerini yakından takip etmelerinin ve sık sık muayene etmelerinin önemine değinirken, “Kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseridir. Kanser türlerinde erken teşhis çok önemli. Her kadının kendisini sık sık muayene etmesini önemsiyoruz. Yaş arttıkça kanser riski de artabilir. Özellikle meme kanseri, genç hastalarda da görülebiliyor. Erkeklerde de karşılaştığımız bu kanser türünde doktor muayenesi de düzenli olarak yaptırılmalı.” 

Yorumlar (0)