Hastaları sürücüler öldürüyor

112 Acil Sağlık ekipleri için saniyeler hayat demek. Kendi hayatlarını riske atarak can kurtarmak için aşırı hız yapan 112 ambulanslarının hasta için kazandığı saniyeleri, trafikteki saygısız sürücüler ellerinden alıyor.

SAĞLIK 03.12.2019, 10:36
Hastaları sürücüler öldürüyor

Hayat kurtarmak için saniyelerle yarışan 112 Acil Sağlık ekipleri asılsız ihbar, hatalı park, trafikte yol verilmemesi gibi birçok sebeple hastalarına ulaşırken büyük zorluk yaşıyor. Hastaya giderken havadan görüntülenen 112 ambulanslarının anlayışsız sürücüler tarafından nasıl engellendiği net bir şekilde görülüyor.

Evinde, trafikte ya da birçok alanda acil sağlık sorunu yaşayan vatandaşlar telefona sarılarak 112 Acil Sağlık ekiplerini arıyor ve yardım istiyor. İstanbul'da biri Anadolu ve biri Avrupa yakasında olmak üzere iki komuta merkezi bulunuyor. Her gün 20 binden fazla ihbar alan bu iki komuta merkezi de ihbar telefonlarıyla 112 Acil sağlık ekiplerini hızla olay yerine sevk ediyor.

İstanbul İl Ambulans Servisi Başhekimliği Avrupa Komuta Kontrol Merkezi’ne gelen ihbar sonrası da 112 Acil Sağlık ekipleri, hastaya ulaşmak için yollara çıkıyor. Hayat kurtarmak için zamanla yarışan ve saniyeler kazanmak için kendi canlarını tehlikeye atan ekipler, trafikte duyarsız sürücüler nedeniyle bir sürü zaman kaybediyor. Sağlık ekiplerinin trafikte yaşadığı zorluklar havadan çekilen görüntülerde net bir şekilde görülüyor. Kimi zaman asılsız ihbarlar, dar sokaklara yapılan hatalı parklar nedeniyle, kimi zaman da trafikte yol vermeyen sürücüler yüzünden ekiplerin hasta ve yaralılara ulaşırken yaşadığı zorluklar, havadan çekilen görüntülerle gözler önüne seriliyor.

“Saygısız sürücüler yüzünden çok zaman kaybediyoruz”

Hasta ya da yaralıları hastaneye ulaştırmaya çalışırken bir yandan da yol vermeyen sürücülerle mücadele ettiklerini söyleyen ambulans sürücüsü Semih Göce, “12 yıldır ambulans kullanıyorum, yoğun İstanbul trafiğinde insanlardan bize yol vermelerini bekliyoruz ama ne yazık ki insanlar bu konuda bize karşı saygılı değiller. Ambulansın sesini duydukları halde yol vermemekte ısrarcı oluyorlar. Saygısız sürücülerden dolayı çoğu zaman dakikaları kaybediyoruz. Hastamızı hastaneye daha geç yönlendirdiğimiz zamanlar oluyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)