Hangi besinler kan şekerini düşürür?

Bir kişi diyabete sahip olduğunda, vücudu yeterince insülin üretmez veya insülini doğru kullanmaz, bu yüzden kanda glikoz birikir. Yüksek kan şekeri seviyeleri, yorgunluktan kalp hastalığına kadar çeşitli semptomlara neden olabilir.

SAĞLIK 05.05.2019, 09:22
Hangi besinler kan şekerini düşürür?

Kan şekerini kontrol etmenin yollarından biri sağlıklı besinler tüketmektir. Genel olarak yavaş sindirilen yiyecekler ve içecekler bunun için en iyisidir, çünkü kan şekerinde ani yükselme ve düşmelere neden olmazlar. Glisemik indeks (GI), belirli yiyeceklerin kan şekeri düzeyi üzerindeki etkilerini belirler. Kan şekeri düzeyini kontrol altında tutmak isteyen insanlar, düşük veya orta GI puanlarına sahip yiyecekleri tercih etmelidir.

Kan şekerini sağlıklı düzeyde tutmak isteyen insanlar için en iyi yiyecekler şunlardır:

Tam buğday ekmeği veya çavdar ekmeği

Birçok ekmek türü karbonhidrat bakımından zengindir ve kan şekeri seviyesini hızla yükseltir. Bu yüzden birçok ekmek türünden kaçınılmalıdır. Fakat çavdar ekmeği ve taş değirmende öğütülmüş tam buğday ekmeği, 55 veya daha düşük glisemik indekse sahiptir.

Çavdar ekmeği ve taş değirmende öğütülmüş buğday ekmeği, normal kepekli ekmeğe göre daha düşük glisemik indeks değerine sahiptir çünkü bileşenleri daha az işlemden geçer. İşleme tabi tutulma, tahılların lifli dış kabuklarını ortadan kaldırır. Lif, sindirimi yavaşlatır ve kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olur, bu yüzden de gereklidir.

2014 yılında yapılan bir çalışmada araştırmacılar, kavuzlu buğday ve çavdarın farelerde düşük glisemik tepkilere neden olduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca, gernik buğdayı ve küçük kızıl buğday gibi eski buğday türlerinin de glikoz metabolizmasını destekleyen genleri bastırdığını da buldular.

Meyvelerin çoğu

Ananas ve kavun hariç meyvelerin çoğu, 55 veya daha düşük glisemik indeks değerine sahiptir. Bunun nedeni de kendilerinde doğal olarak bulunan şekeri dengelemek için bol miktarda su ve life sahip olmasıdır. Buna früktoz denir.

Meyveler olgunlaştıkça glisemik indeks değerleri de artar. Meyve suları da çok yüksek glisemik indeks skorlarına sahiptir, çünkü meyve suyu yapımında lifli kabuklar ve tohumlar ortadan kalkar.

2013 yılında yapılan geniş kapsamlı bir çalışma, özellikle yaban mersini, üzüm ve elma olmak üzere tüm meyveleri tüketenlerin Tip 2 diyabete sahip olma riskinin oldukça az olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar ayrıca, meyse suyu içmenin bu riski artırdığını da buldular.

Tatlı patates

Normal patateslerin glisemik indeks değerleri yüksektir ancak tatlı patatesler düşük glisemik indeks seviyesine sahiptir ve çok besleyicidir.

Bazı araştırmalar, tatlı patatesin etli kısmının kabuğundan daha fazla lif içerdiğini ve bu yüzde şeker hastalığı olanlara faydalı olabileceğini göstermektedir.

Tatlı patateslerin insanların kan şekeri seviyelerini dengelemeye veya düşürmeye yardımcı olacağına dair kesin bir kanıt bulunmamakla birlikte, şüphesiz düşük glisemik indeks değerine sahip, sağlıklı ve besleyici bir besindir.

İnsanlar, güveçlerden patates kızartmalarına çeşitli yemeklerde normal patatesin yerine tatlı patates kullanabilir.

Yulaf ezmesi

Yulafın glisemik indeks değeri 55 veya altındadır, bu yüzde kan şekeri seviyelerinde inişlere veya çıkışlara neden olma olasılığı düşüktür.

Yulaf, ayrıca ‘beta-glukan’ içerir. Beta-glukanın faydaları şunlardır:

  • Yemeklerden sonra glikoz ve insülin tepkilerini azaltmak
  • İnsülin duyarlılığını artırmak
  • Glisemik kontrolün korunmasına yardımcı olmak
  • Kan lipitlerini azaltmak (yağlar)

Tip 2 diyabete sahip olan insanlarda yulafın, glukoz kontolü ve lipit profilleri üzerinde olumlu bir etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Yulaf tüketiminin tip 1 diyabete sahip insanlar üzerindeki etkisinin belirlenmesi ise daha fazla araştırma gerektirmektedir.

Doktorlar hala diyabetli kişilerin yulaf ezmesi tüketimini sınırlandırması gerektiğini, çünkü 1 kase yulaf ezmesinin kabaca 28 gram karbonhidrat içerdiğini söylüyorlar.

Kuruyemişlerin çoğu

Kuruyemişler, diyet lifi açısından çok zengindir ve 55 veya daha düşük glisemik indeks değerine sahiptir.

Kuruyemişler, yüksek seviyede bitki proteinleri ve doymamış yağ asitleri içermektedir. Ayrıca antioksidan vitaminler, bitki kökenli kimyasallar, magnezyum ve potasyum gibi minerallere de sahiptir.

2014 yılında yapılan sistematik bir çalışma, kuruyemiş yemenin diyabet hastalarına fayda sağlayabileceği sonucuna varmıştır.

Mümkün olduğu kadar işlenmemiş kuruyemişleri tüketmek en iyisidir. Tatlandırıcıya sahip olan kuruyemişler, diğer kuruyemişlerden daha yüksek glisemik indeks değerlerine sahiptir.

Yorumlar (0)