Hamileyken aşı olan kadının bebeği, antikorlu olarak doğdu

Ankara Şehir Hastanesi'nde doktor olarak çalışan Zeynep A. Kaplan'ın çocuğu, antikorlu olarak doğdu.

SAĞLIK 06.04.2021, 14:46 07.04.2021, 12:54
Hamileyken aşı olan kadının bebeği, antikorlu olarak doğdu

Hamileliğinin 29. ve 33. haftalarında Kovid-19 aşısı olan Dr. Zeynep Aslı Kaplan’ın bebeği, antikorlu olarak dünyaya geldi.

Türkiye’nin antikorlu doğan ilk bebeği

Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum’da görevli olan Dr. Zeynep Aslı, hamileliğinin 29. ve 33. haftalarında Kovid-19 aşısı oldu. Doğum yapan Zeynep Kaplan’ın bebeğinin, antikorlu olarak dünyaya geldiği belirtildi. 20 günlük olan ve Uras adı verilen bebek, Türkiye’nin antikorlu doğmuş olan ilk bebeği olarak kayıtlara geçti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Zeynep Aslı Kaplan, herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını söyledi. Bebeğinin antikorlu olarak doğmasının mutluluk verici olduğunu söyleyen Kaplan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hamileliğimin 29. ve 33. haftalarında Sinovac aşısı yaptırmıştım. 38. haftada bebek sağlıklı bir şekilde doğdu ve herhangi bir problem yaşamadık. Daha sonra merak ettiğimiz için kort kanını kontrol ettik. Amerika’da yapılan çalışmalarda anne ve kort kanında bazı durumlarda antikor çıktığı tespit edilmişti. Bunun üzerine biz de bakmak istedik ve Sinovac’ta hem bende hem de bebeğin kort kanında antikor tespit ettik. Antikor yüzde 100 gibi tam anlamıyla korumuyor ama bebeklerin aşılanma şansı olmadığı için bu insanın içini rahatlatıyor. Ayrıca anne sütünde de benzer şekilde antikorlar belirlenmiş, buna biz de benzer şekilde bebeğe de geçiyor mu geçmiyor mu diye bakacağız. Bu dönemde, bebeğin doğumda ve erken dönemde ilk 6 ay gibi bir dönemde anne sütündeki antikorlarla korunma ihtimalinin olması, bir anne için oldukça rahatlatıcı bir durum diye düşünüyorum.”

“Herhangi bir yan etkisi olmadı”

Aşının ardından herhangi bir yan etki oluşmadığını belirten Kaplan, bebeğinin de sağlık anlamında bir sıkıntıyla karşılaşmadığını açıkladı ve şunları aktardı:

“Etrafımda doktor arkadaşlarım arasında bu dönemde aşı olan başkaları da var. Henüz doğum yapmadılar ancak onlarda da aşının ardından herhangi bir yan etki olduğunu görmedim. Halsizlik veya aşı yapılan kolda ağrı gibi şikayetler dışında başka bir şey duymadım. Bizler gibi risk grubunda yer alan sağlık çalışanları ya da diğer annelerin aşılanması yeni doğan bebeklerin korunması için oldukça olacaktır. Bebekleri korumak ve kendilerini güvende tutmak için tek şansımız; hamilelikte aşının güvenli olduğuna ilişkin kanıtların ortaya çıkması ve ardından hamile annelerin de aşılanmasıdır.

Yorumlar (0)