Hamileler korona aşısı olabilecek mi?

Hamileler risk grubunda ancak pandemi sebebiyle aşıların dar vakitte geliştirilmesi, gebelik kategorisinde denemelerin yapılmasına imkân vermedi. O yüzden hamileler ve emziren anneler bir süre daha beklemek zorunda.

SAĞLIK 27.12.2020, 10:40
Hamileler korona aşısı olabilecek mi?

Aylardır beklenen koronavirüs (Covid-19) aşıları ile ilgili Türkiye anlaşmalarını tamamladı ve ilk parti aşılar ülkemize geldi. Fakat aşı, risk grubunda bulunan hamilelerde ve emziren annelerde şimdilik uygulanmayacak çünkü aşılar hamileler üzerinden test edilebilmiş değil.

Kadın Hastalıkları ile Doğum ve Perinatoloji Uzmanı olan Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, aşının faz-3 safhasında hamilelerin bulunmadığını belirterek, son 3 aylık çalışmalarda hamile kadınların koronavirüs konusunda risk grubunda bulunduğunu kanıtladığını bildirdi.

Prof. Dr. Kavak, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen hiçbir aşının faz-3 çalışmalarında hamile kadınların bulunmadığını, bu nedenle sonuçlarının da bilinmediğini kaydederek, "Bu sebeple aşılar, emziren anneler ve hamile kadınlarda uygulanamayacak. Aşı çalışmalarının ilk günlerinde hamile kadınların risk grubunda olup olmadığına dair kanıtlanmış bilgi bulunmuyordu. Son 3 aylık çalışmalar bu kadınların risk taşıdığını ortaya koydu. Seviye olarak da obezite hastalar ve sigara içenlerle aynı risk grubunda yer alıyorlar. Hamilelerde bu aşıların uygulanıp uygulanamayacağı üzerinde araştırmalar sürüyor." dedi.

"Çin aşısı avantajlı"

Çin aşısının inaktif olduğunu ve bu nedenle daha avantajlı olduğunu belirten Prof. Dr. Kavak, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Türkiye'nin aldığı Çin aşısı, tıpkı dünyada yaygın olarak kullanılan ve ülkemizde de kullandığımız grip aşısı gibi, yani inaktif bir aşı. Hamile kadınlara doktorlar grip aşısı önerir. Grip aşısı yapılmasının hiçbir sakıncası yoktur. Bilhassa salgın sürecinde mutlak surette yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü korona ile grip birleştiğinde hastalığın seyri çok daha ağır oluyor. Hamileler grip aşısı yaptırırlarsa en azından gribal enfeksiyon riskinden uzak kalırlar."

Aşılama çalışmalarının hızlı yapılmasının önemine dikkat çeken Zehra Neşe Kavak, aşının yaygın uygulanmasının, mutasyonun yayılımını da engelleyeceğini kaydederek, "Koronavirüsün yaşayabilmesi için konaklayabileceği bir mekân yani insan gerekiyor. Konak (insan) eğer aşılanmışsa, dirençliyse, koronavirüsün de direnci artmaya başlıyor ve mutasyona uğrama ihtimali de yükseliyor. Eğer 10 insandan 6'sı aşı olmuşsa, koronavirüs diğer 4 kişiyi buluyor ve onlara yerleşmeye çalışıyor. Yerleşebilirse de orada kendini güçlendiriyor. Bu nedenle 1 ay içinde 50 milyon insan aşılanırsa, salgına darbe noktasında muazzam bir hamle olacak. Mutasyondan kurtulmanın en sağlam ve etkili yolu aşılamanın hızıdır." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)