Güzel haber: "Maymun çiçeğinin aşısı ve ilacı var"

Klinik mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, maymun çiçeği hastalığının klinik tablosunun çiçek hastalığıyla paralellik gösterdiğini, çiçek hastalığı için kullanılan ilaç ve aşının bu virüse karşı da kullanılabileceğini belirtti.

SAĞLIK 23.05.2022, 22:05
Güzel haber: "Maymun çiçeğinin aşısı ve ilacı var"

Kılıç, gerçekleştirdiği yazılı açıklamada, son haftalarda dünyada yayılım göstermeye başlayan maymun çiçeği virüsünün ilk olarak Batı ve Orta Afrika'nın tropik yağmur ormanlarında görüldüğünü kaydetti.

Kılıç, hastalığın büyüyen lenf bezleri, deri döküntüsü ve ateş ile kendini gösterdiğini, bunlara ek olarak bazı tıbbi komplikasyonların da gözlenebildiğini, genel itibarıyla belirtilerin 2 ila 4 hafta süresinde devam ettiğini ifade etti.

Ağır vakaların da görülebildiğine işaret eden Kılıç, son haftalarda bu virüsten kaynaklanan vefat oranlarının yüzde 3 ila 6 olarak rapor edildiği bilgisini aktardı.

Kılıç, söz konusu virüsünün, enfekte bir hayvan veyahut insan ile yakın temas yoluyla veyahut virüsün bulunduğu materyallerle bulaştığını belirtti.

"Klinik tablosu çiçek hastalığına çok benziyor"

Bahse konu virüsün klinik görünümünün, 1980 yılında dünya genelinde tümüyle silindiği açıklanan çiçek hastalığına çok benzediğini vurgulayan Kılıç, "Çiçek hastalığına kıyasla daha az bulaşıcı ve hastalık seyri de daha hafif. Çiçek hastalığının ortadan kalkması ve akabinde çiçek aşısı uygulamasının durdurulması ile maymun çiçeği virüsü toplum sağlığı için çok önemli bir konuma gelmiştir." dedi.

Prof. Dr. Kılıç, çiçek hastalığının yok olması esnasında kullanılan aşıların, maymun çiçeği rahatsızlığına karşı da koruma sağladığını ifade ederek, "Bunun haricinde maymun çiçeği rahatsızlığının engellenmesi için onaylanmış olan yepyeni aşılar geliştirilmiştir. Çiçek rahatsızlığının tedavisi amacıyla geliştirilen ilaçlar, maymun çiçeği rahatsızlığının tedavisi için de ruhsatlandırılmıştır." yorumunda bulundu.

Yorumlar (0)