Güney Afrikalı doktor, ülkesinde türeyen Omicron varyantının bilinmeyenlerini açıkladı 

Güney Afrika Tabipler Birliği Başkanı Dr. Coetzee, ülkesinden çıkan ve dünya genelinde yayılmaya başlayan Omicron varyantı hakkında bilinmeyenleri anlattı. Ülkelerinde bulunan vakalar aracılığıyla Omicron’un bazı özelliklerini belirleyen Dr. Coetzee ve ekibi, varyantı şu an yaşlılar ve aşılanmamış kişiler arasında büyük tehlike oluşturduğunu bildirdi. 

SAĞLIK 28.11.2021, 12:51
Güney Afrikalı doktor, ülkesinde türeyen Omicron varyantının bilinmeyenlerini açıkladı 

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) geçtiğimizde günlerde “acil” toplanmasına sebep olan B.1.1.529 varyantı için bazı uyarılarda bulunulmuştu. Diğer varyantlara nazaran daha hızlı yayılabileceği ve belirtilerinin daha fazla olabileceği belirtilen bu varyant için hükümetlerin yeni önlemler alabileceği bildirilmişti. Aynı toplantıda bu varyanta “Omicron” adı verilmişti. Hükümetler Omicron için önlemler almaya başlarken en büyük önlem ise İsrail’den geldi. İsrail, sınırlarını yabancılara tamamen kapattığını duyururken ne zaman açılacağı hakkında bilgilendirme yapmadı. 

“Hastalarda garip semptomlar görülüyor” 

Güney Afrika Tabipler Birliği (SAMA) Başkanı Dr. Angelique Coetzee, ülkenin başkenti Pretoria dahil pek çok şehrinde görülen Omicron varyantı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Omicron varyantına sahip olan hastalarda şimdiye kadar tedavi ettikleri arasında “garip semptomların” görüldüğünü aktaran Dr. Coetzee, bu durumu “endişe verici” olarak niteledi: “Bu varyantın semptomları, daha önce tedavi ettiğim varyantların semptomlarından çok farklı. Çoğunlukla genç erkeklerde görülen bu varyant, genellikle aşısız olanlara bulaşıyor.” 



Tat ve koku kaybı yaşanmıyor 

Dr. Coetzee: “Vakalarda hiçbir şekilde tat ve koku kaybı yaşanmıyor. Birkaç gün kas ağrısı ve yorgunluk yaşanıyor. Bazılarında hiçbir semptom görülmezken bazılarında da yalnızca kuru öksürük oluyor. Enfekte olanların bir kısmı evde tedavi ediliyor. Tedavi ettiğim hastalar arasında 6 yaşında bir kız çocuğu da vardı. Nabzı ve ateşi yüksekti. Ama 2 gün içinde tüm bu belirtiler geçmişti.” 

“Yaşlı ve aşısızlar açısından endişelerimiz var” 

Dr. Coetzee kalp, tansiyon ve diyabet gibi sağlık problemleri bulunanlar, yaşlılar ve aşısızlar üzerinde Omicron açısından endişelerin bulunduğunu ve bu kişilerin yeni varyanttan büyük oranda etkilenmesinin muhtemel olduğunu ifade etti ve bu kişilerin yeni varyantla enfekte olması halinde yeni bir salgının başlayabileceğini aktardı. 

Yorumlar (0)