Güney Afrika Cumhuriyeti, 14 Afrika ülkesine 1 milyon doz aşı sattı 

Güney Afrika Cumhuriyeti, 14 farklı Afrika Kıtası ülkesine AstraZeneca aşısı sattıklarını duyurdu. 

SAĞLIK 22.03.2021, 09:30 22.03.2021, 14:07
Güney Afrika Cumhuriyeti, 14 Afrika ülkesine 1 milyon doz aşı sattı 

Afrika Kıtası ülkeleri, aşı tedariğinde geri kalan bölgelerin başında geliyor. Aşının ücreti ve bölgede milyarlarca vatandaşın olması hali hazırda aşının yetersiz olmasına sebep olurken geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan Güney Afrika varyasyonu da bölge halkını korkutmaya başlamıştı.

Güney Afrika ve İngiliz mutant virüslerine karşı koruyuculuğu kesin olarak bilinmeyen AstraZeneca aşısı, Afrika ülkelerinde askıya alınmıştı.

Aşılar kullanılmaya başlandı, 1 milyon doz satıldı

Etkili olup olmadığı soruları akılları karıştırırken Güney Afrika Sağlık Bakanı Zweli Mkhize, ülkesinin 1 milyon doz aşıyı 14 farklı Afrika ülkesine sattığını açıkladı.



Mkhize, ilk aşı serisinin Afrika Birliği üyesi olan 9 ülkeye gönderileceğini belirtti. Yola çıkan aşılardan kalan sayılar ise bu hafta içinde 5 Afrika ülkesine paylaştırılacak.

Güney Afrika’da toplam can kaybı 52 bin 111 iken toplam vaka sayısı 1 milyon 537 bin 852’ye ulaştı.

Aşının etkinliği “sınırlı"

Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeki en iyi üniversitelerden biri olan Johannesburg Witwatersrand Üniversitesi AstraZeneca ve mutant virüsler arasında bir araştırma yapmış ve aşının etkisinin “sınırlı” olduğuna değinmişti. Bunun üzerine Hükümet, aşı kullanımını askıya almıştı.

Tüm araştırmalara rağmen Dünya Sağlık Örgütü, AstraZeneca’nın kullanılmaya devam edilmesi gerektiğini belirtmişti.

Şu ana kadar ülke genelinde toplamda 183 bin doz aşı uygulansa da Pfizer ve Jhonson & Jhonson aşılarından sipariş veren Güney Afrika Cumhuriyeti, kısa zamanda nüfusunun 3’te 2’sini aşılamak istiyor. 

Yorumlar (0)