Güneşin neden olduğu melazmaya dikkat: Uzmanlar uyarıyor

Yaz mevsiminin bitmesiyle beraber derilerinde renk değişikliği görmekten dolayı dermatologlara yapılan başvurular da artış gösteriyor. Doktorlar çil, ve güneş lekesinin yanında melazmanın daha uzun süreli tedavi ve izleme periyotları gerektirdiğine vurgu yapıyor.

SAĞLIK 28.11.2022, 12:58 28.11.2022, 17:39
Güneşin neden olduğu melazmaya dikkat: Uzmanlar uyarıyor

Medicana International Ankara Hastanesi’nde yapılmış olan paylaşımda, güneşin derinin renginin değişmesine sebep olabileceği ifade edilirken, normal deri renginde değişiklik gören hastaların endişelendiğine yer verildi.

Yazın bitmesinin ardından deride renk değişimi sebebiyle dermatoloji kliniklerine başvurular artış gösteriyor. Güneşe bağlı olarak renk değişiklikleri arasında güneş lekesi, çillenmeler ve melazma sıklıkla görülüyor. Bu diğer hastalıklara kıyaslandığında melezmanın takibi çok daha uzun ve tedavi periyodu da biraz da farklı işliyor.

Dermatoloji Uzmanı Uzman Dr. Gülşah Koçak Kurt da güneşe bağlı olarak yaşanan koyu renk değişkileri arasında yer alan melazmaya dair bilgi paylaştı.

Genellikle melezmanın 30-55 yaş aralığında koyu ten renkli kişilerde ve sıklıkla kadınlarda görüldüğünü paylaşarak, “Güneş ışınlarıyla karşı karşıya kalmak, gebelik, ailesel yatkınlık ve doğum kontrol hapının kullanımı gibi östrojeni arttıran durumlar ve ayrıca parfüm ve kolonyağı gibi kozmetik ürünler malezmaya sebebiyet verebilir.” şeklinde konuştu.

Açık, gri veya koyu kahve renkte olabiliyor 

Kurt, melazmanın genel olarak yanak, alın, burun, çene, üst dudakta göründüğünü, gri, açık koyu kahve gibi renklerde değişikliğe sebep olduğunu kaydederek, “Genellikle bu hastalığın tanısı “wood lambası” incelemesi neticesinde koyulmaktadır. Tedavisi olmayan lezyonlar genellikle kendiliğinden iyileşmeyip, zaman içerisinde daha koyu bir renk alacağında muhakkak hastalar bir dermatoloğa görünmelidir. Tedavi, melazmanın şiddeti, yerleşmiş olduğu böle ve kaplamış olduğu alana göre kişiye özel şekilde yapılmadır. Hastalığın. Tekrarlayıcı ve kronik özellikte olmasından dolayı tetikleyici yöndeki faktörlerden de uzak durulmalıdır.” dedi.

Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için önlem alın

Güneşten korunmanın büyük bir öneminin olduğuna vurgu yapan Kurt, güneşten korunmayı artırmak maksadıyla geniş kenarlı gözlükler, şapkalar, koruyucu giysiler ile ek önlemler alınmasını söyledi. Güneş koruyucu olarak ise Kurt, hem UVB hem de UVA dalga boylarında korum veren renklendirilmiş olanların tercih edilmesi gerektiğini söyleyerek, bu ürünlerin her 2-3 saatte bir ve her su temasının ardından yenilenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kurt melazma tedavisine ilişkin şu paylaşımı yaptı:

“Melazmada çok sayıda ilaç ve lazer ile ışık tedavileri yapılmaktadır. Tedavinin ardından ise tekrarlaması sık karşılaşılan bir durumdur. Erkenden tanının koyulabilmesi ve tedavi yardımıyla daha da iyi bir kozmetik görünüme hastayı kavuşturmak ve bunu uzun zamanlı olarak korumak öncelikli hedefimizdir.”

Yorumlar (0)