Güneş kremlerinde kanserojen madde çıkmıştı: Johnson & Johnson’dan Türkiye açıklaması

Dünyaca ünlü Johnson and Johnson tarafından üretilen güneş kremlerinin kimilerinde çok az miktarda benzen (kanserojen bir madde) bulunmuştu. Firma belirtilen ürünlerin Türkiye’de satışa sunulmadığını kaydetti.

SAĞLIK 18.07.2021, 14:06
Güneş kremlerinde kanserojen madde çıkmıştı: Johnson & Johnson’dan Türkiye açıklaması

Uzmanlar güneşin kavurucu sıcaklarında ısının biriktiği saatlerde dışarıya çıkmamayı tavsiye ederken, zorunlu durumlarda çıkılacaksa eğer güneşin zararlı ışınlarından korunabilmesi amacıyla muhakkak güneş kremi kullanılmasını söylüyor.

Birçok ünlü markayı bünyesinde barındıran Johnson & Johnson’ın kimi güneş kremlerinde kansere sebep olan benzen maddesi belirlenmişti.

Bunun ardından dünya genelindeki aerosol güneş kremlerini firma toplatmıştı. Şirketten son olarak Türkiye açıklaması paylaşıldı.

Türkiye'de satılmıyor

Firma, kanserojen madde içerdiği belirlenen güneş koruyucu kremlerin Türkiye’de satılmadığını kaydetti.

Johnson & Johnson Aveeno Protect, Refresh aerosol güneş kremi ile Neutrogena markası altındaki Beach Defense aerosol, CoolDry Sport aerosol, Invisible Daily Defense aerosol ile UltraSheer aerosol güneş kremlerinde çok az düzeyde de olsa benzen belirlendi.

Benzen maddesi nedir?

Benzen maddesi, aromatik hidrokarbonlar veya aren olarak isimlendirilen organik bileşenler sınıfının en basit üyesi. Alevlenebilen, renksiz bir yapıya sahip.

Baskı, araba tamiri, boya sektöründe çalışan dünya çapındaki milyonlarca işçinin maruz kaldığı kimyasal olarak bilinen benzene pek çok kişi zayıf olarak havalandırılan fabrikalarda, temizlik ve çözücü maddeleri sebebiyle bu maddeye maruz kalmaktadır.

Bebek pudrasından dolayı ceza kesilmişti

Johnson & Johnson firmasına kısa bir zaman önce bebek pudrası sebebiyle ceza verilmişti.

Bebek bakım ürünleri dünya genelinde satışta olan firmaya kansere sebep olan asbest maddesiyle karıştırılmış talk bazlı bebek pudrasından dolayı öncesinde Missouri’nin St. Louis Mahkemesi tarafından verilen 2,1 milyar dolarlık ceza, temyiz mahkemesi tarafından da onandı.

Yorumlar (0)