Güneş gözlüğü kullanırken dikkat! Katarakta yol açıyor

Elazığ’da hava sıcaklıklarının yükseliş göstermesiyle beraber güneşin gözlere olan etkisinden korunmak adına gözlüklere ilgi gösteren vatandaşların dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulunan uzmanlar, pazarda veya çarşıda satışı yapılan markasız ve kalitesiz ürünlerin tercihen seçilmemesini gerektiğini ilerleyen zamanlarda büyük sağlık problemleri yaratabileceğini ve kataraktın ortaya çıkmasına zemin oluşturacağını belirtti.

SAĞLIK 24.04.2022, 12:14 24.04.2022, 18:00
Güneş gözlüğü kullanırken dikkat! Katarakta yol açıyor

Elazığ’da hava sıcaklıklarının artış göstermesiyle beraber yaz mevsiminin olmazsa olmazı güneş gözlükleri tezgahlarda ve vitrinlerdeki yerini buldu. Uzmanlar aksesuar olarak kullanılan bu güneş gözlüklerine dikkat edilmesi konusunda uyardı. Sahte gözlüklerin katarakt gibi durumlara sebep olabileceğini açıklayarak insanların bu güneş gözlüğü satın alırken markasına ve kalitesine önem vermeleri konusunda dikkatli olmaları için uzmanlar uyarıda bulundu. Yaz aylarında insanların güneş gözlüğü kullanımı çoğalmaya başlarken uzmanlar seçilmesi gereken bu ürünlerin, göze yansıyan güneş ışınlarının olumsuz yönlerinden koruyacak camlardan yapılmış gözlüklerin satın alınmasının gerektiğini açıkladı. Güneş gözlüklerinin hatalı kullanılması ve plastik boyalı sahte gözlüklerin satın alınmasıyla beraber ilerleyen zamanlarda çok fazla sağlık problemlerinin yaşanabileceğine dair uzmanlar konuya dikkat çekti.

"Ünlü marka alınca kaliteli ürün almıyorsunuz"

Halk içerisinde doğru bir algı olmadığını açıklayan Optisyen Fatih Karakaya “Fiyatı yüksek bir gözlük satın aldığımızda iyi ve kaliteli bir ürün alımı yapmışız gibi bir algı oluşuyor aslında çok yüksek fiyatlı gözlük satın aldığınızda aşırı kaliteli gözlük alımı gerçekleştirmemiş olabilirsiniz. Halkımızca tanınmış ve bilinen ünlü markalar bulunuyor. Fakat ne yazık ki şu anda o ünlü markalar çok farklı kalitede gözlükler üretiyor. Gözlük satın alacakken en fazla önem verilmesi gereken konu, bu gözlük UV korumalı mı değil mi? olmalı. En önde gelen konu olarak buna önem verilmesi lazım" diye konuştu.

"Polarize olması kaliteli olduğu anlamına gelmiyor"

Halkımız tarafından doğru bir düşünülmeyen diğer bir kanununda polarize gözlükler olduğunu söyleyen Karakaya, "Polarize olarak geçen güneş gözlükleri en çok satın alınanlar arasında yer alıyor. Polarize güneşi kesiyor evet, fakat her polarize gözlüğü kaliteli olarak düşünemeyiz. UV600, UV400, UV200 ve bunlara benzer cam çeşitleri bulunuyor. Örneğin sahil şeridinde veya kayak yapan bir kişinin UV400 korumalı cam kullanması gerekir. Halk arasında şu an ne yazık ki çok fazla miktarda marka ürünün ikinci dahi üçüncü kalitesi gözlükler piyasaya verilmektedir. Şu an en fazla gördüğümüz problemlerden biriside budur. Bizim şu anda mağazamız bulunduğu olduğumuz için gerçek ürünlerin satışını yapıyoruz fakat halkımız bizlere şu şekilde dönüp diyor ki sizden satın aldığım şu marka şu modelde internet üzerinde yarı fiyatına satılıyor diyor. Halkın öncelikle bunu düşünmesi gerekiyor. Her gördükleri polarize cam gözlük kaliteli manasına gelmemektedir. Polarize şeklinde adlandırdığımız bu gözlük sadece güneşin gelişini keser. Kişiler güneş gözlüğünü kullandığı zaman net bir şekilde etrafı görebilmelidir. Kullanılan güneş gözlüğü görüntü kalitesini düşürmemeli, aksine görüntü kalitesini daha yükseltmelidir. Satışı yapılan kalitesiz bu ürünler ne yazık ki çevreyi karanlık yansıtmakta ve kişilerin görüş alanını tamamen olumsuz yönde etkilemektedir. Öncelikle güneş gözlüklerinin içerisinde kalite belgesi bulunur ve özellikle 1995 senesinden sonrasında Avrupa Birliğine ait uyum yasaları dahilinde CE belgesi mecburiyeti işleme konuldu” dedi.

Katarakta sebep olabilir

Güneşten gelen ozon ışınlarının dikey bir şekilde gelerek gözde oluşturabileceği zararın engellenmesi adına güneş gözlüğü kullanımının önemine vurgu yapan Optisyen Ahmet Doğan “UV 400 özellikli camı bulunan ürünleri, markalı gözlükleri satın almalıyız. Özel boyalı camlar ve plastik ürünler satılıyor. Bu ürünlerde gözü yakabilir fakat kişiler farkına varamazlar. 50, 100 lira civarı ucuza satışı sağlanan bijuteri ve işporta gibi yerlerdeki bu ürünler cazip gelebilir fakat bu tür gözlüklerden kaçınılması gerekiyor. Bu şeklide üretilen camlarda ilk zamanlar vatandaşlar belki fark etmeyebilirler fakat ilerleyen günlerde katarakta zemin yaratacak alanlar açılabilirler. Bu sahte ürünlerin etkisini zaten doktorlar ve cam üreten şirketlerde açıklamaktadır. Tabii ki güneş gözlüğü kullanılması gerekiyor, dik bir şekilde gelen güneş ışınları gözümüze fazlasıyla zarar verdiğinden dikkate almamızda yarar var. Ancak yeterli gözlüklerle bunu sağlamak mümkün olacaktır. Vasat ve ucuz ürünlerden kaçınılması gerekiyor. Sağlıklı bir şekilde kullanabileceğimiz iyi bir ürün ekonomik açıdan bakıldığında 350, 400’den civarında başlayarak 6, 7 bin lira gibi bir meblağı görebilir. Güneş gözlüklerinde segment aralığı çok geniş. Kullanımı sağlıklı bir gözlük aşağı yukarı bin lira ve yukarısındadır “diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)