Günde 3 defa diş fırçalamak kalp yetmezliğini azaltıyor

Günde üç kez diş fırçalamanın kalp yetmezliği riskini yüzde 10'dan fazla bir oranda azalttığına yönelik yeni bir araştırma yayımlandı.

SAĞLIK 03.12.2019, 10:08
Günde 3 defa diş fırçalamak kalp yetmezliğini azaltıyor

Araştırmacılar, diş fırçalamayla düşük kalp yetmezliği ve kalp ritim bozukluğuna sebep olan atriyal fibrilasyon riski arasındaki bağlantıyı ortaya çıkardı.

Dişleri sık fırçalamanın diş ve diş eti arasındaki bakterilerin kan dolaşımına karışmasını engellediği araştırmacılar tarafından düşünülüyor.

Güney Koreli bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırmaya 40 ila 79 yaşlarındaki 161 bin kişinin katıldı. Söz konusu araştırmada, ağız temizliği ve kalp rahatsızlıkları arasındaki ilişki incelendi.

Katılımcılar 2003 ve 2004 senelerinde rutin sağlık muayenesinden geçirildi. 10 sene sonra yapılan takipte, katılımcıların yaklaşık yüzde 5'inin kalp yetmezliği, yüzde 3'ününse atriyal fibrilasyon yaşadığı fark edildi.

Araştırmanın sonucuna göre günde üç veya daha fazla kez dişleri fırçalamanın kalp yetmezliğini yüzde 12, atriyal fibrilasyonu da yüzde 10 oranında azalttığına dair ilişki ortaya kondu. 

Sonuçların yaş, cinsiyet, ekonomik durum, düzenli egzersiz, alkol tüketimi ve vücut kütle indeksi gibi faktörlerden bağımsız olduğu belirtildi. 

Bu alanda daha önce yapılan diğer çalışmalarsa yetersiz ağız bakımının vücutta iltihaplanmaya sebep olan bakterilerin kana karışmasına neden olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Yorumlar (0)