Günde 20 adet vişne tüketmek, tüm ağrılarınızı dindirebilir 

Mevsim geçişlerinde en çok yaşanan sağlık problemlerinden biri şüphesiz ki kas ağrıları. Günlük rutinde uygun gıdalar tüketmeyen kişilerde daha fazla rastlanan bu duruma çözüm, Diyetisyen Tuğba Küçük’ten geldi. 

SAĞLIK 02.10.2021, 13:00 04.10.2021, 11:51
Günde 20 adet vişne tüketmek, tüm ağrılarınızı dindirebilir 

Fazla spor yapmak ya da hiç yapmamak, hareketsiz yaşam, iş ve şehir hayatı stresi, günlük koşturmacalar, ev temizliği, uykusuzluk gibi pek çok etkenden kaynaklanan kas ağrıları hemen herkesin bedeninde meydana geliyor. Bazı durumlarda kas ağrısının yaşanmasının normal olduğunu belirten Diyetisyen Tuğba Küçük, “bir türlü geçmeyen kas ağrıları” için reçete hazırladı. Mevsimine uygun, temiz ve sağlıklı gıda tüketiminin ağrıları büyük oranda hafiflettiğini belirten Küçük, zencefil ve zerdeçal gibi bitkilerin ağrılar için en kuvvetli ilaç olduğunu ifade ediyor. 



“Sağlıklı beslenmek, vücudun doğru çalışması için önemli” 

Küçük: “Geçmeyen kas ağrıları için insanlar ya sık sık ağrı kesici kullanırlar ya da her derde deva olan 10 gıdadan birini tercih ederler. Esasında, sağlık beslenmek vücudumuzun doğru ve ağrısız olarak çalışması için oldukça önemlidir. Kişi yeterince mevsimine uygun ve temiz gıda tüketmezse kas ağrısı da sancı da kaçınılmaz olur. Örneğin zencefil, geleneksel tıbbın vazgeçilmezidir. Zencefil kök bitkisinin en iyi özelliklerinden biri kas ağrısı ve krampları yok etmesidir. Bir bardak zencefil çayı, baş ağrılarıyla savaşmanıza da yardımcı olur.” 



“Zerdeçal tüketenler ağrı durumunda dahi daha rahat hareket eder” 

Küçük: “Zerdeçalın da ağrı geçirme özelliği bulunur. Zerdeçal tüketen kişiler, kas ağrısı durumunda dahi daha rahat hareket edebilirler. Zerdeçalı karabiberle birlikte tüketmenizi tavsiye ediyoruz çünkü bu durumda daha etkili olabiliyor. Aynı şekilde kabak çekirdeği de bol bol magnezyum barındırdığı için migren ağrılarına iyi gelir. Kaju fıstık, badem, yeşil yapraklı sebzeler, mercimek ve fasulye de ağrılarınızı kısa sürede dindirecek yiyeceklerdendir.” 



“Somon balığı, sağlık için ideal besin” 

Küçük: “Omega3 yağ asidiyle dolu olan somon, sağlık için ideal besinlerden. Somon, sardalye, uskumru ve ton balığı kalp dostu olarak bilinir. Soğuk su balıklarının pek çok çeşidi, sağlıklı öğün olarak tercih edilebilir. Aynı zamanda bunlar, ağrı azaltıcıdır. Aynı şekilde yaban mersini, çilek ve portakal da ağrıyı azaltır ve iltihapları yok eder. Günde 20 adet vişne tüketmek, ağrı kesici almakla aynı etkiye sahiptir. Günde 45 adet vişne tüketmek ise iltihap etkisini azaltmak konusunda iltihap söktürücü ilaçlardan daha etkilidir. Araştırmalar, maraton yarışlarından bir hafta önce vişne suyu içen kişilerde, içmeyenlere göre daha az ağrı oluştuğunu bildirmiştir.” 



“Acı biber, ağrınızı alır” 

Küçük: “Kapsiasin dediğimiz madde, biberlere acı tadı verir. Bu madde aynı zamanda ağrı kesici özelliğe sahiptir. Bazı araştırmalar, acı biber tüketmenin kas ağrısına iyi geldiğini gösterir. Dildeki yanma etkisi, beyindeki ağrı sinyallerini bloklar. Ada çayı ve nane yağı da sinirsel ağrıları, stresi, boğaz ağrısını, astım ve bronşit belirtilerini hafifletir.” 

Yorumlar (0)