Güçlendirici dozda Moderna ve Biontech en iyisi

Amerika’da koronavirüs aşılarının güçlendirici dozları ile ilgili yapılan araştırmada, Biontech ve Moderna aşılarını güçlendirici doz olarak seçen kişilerin antikor seviyesinin en yüksek düzeyde olduğu anlaşıldı.

SAĞLIK 14.10.2021, 13:27
Güçlendirici dozda Moderna ve Biontech en iyisi

Koronavirüs aşıları ile ilgili Amerika’da yapılan yeni bir araştırmanın sonuçları tüm dünya ile paylaşıldı. Sonuçlara göre, halk arasında üçüncü doz olarak da bilinen güçlendirici doz aşılarında mRNA temelli Pfizer-BioNTech ve Moderna ile adenovirüs temelli Johnson & Johnson aşıları mercek altına alındı.

Amerika’da Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin yaptığı araştırmada, 458 yetişkinin verileri incelendi. ‘Eşleştirme ve karıştırma’ çalışmaları kapsamında araştırmaya konu olan kişiler farklı kombinasyonlar uygulanarak çeşitli aşıların güçlendirici dozlarını oldu.

Tek doz olarak uygulanmakta olan Johnson& Johnson aşısını olanlar ikinci doz olarak Pfizer-BioNTech veya Moderna aşısı oldular. İki doz mRNA aşısı yaptıranlara da üçüncü doz olarak ya bir mRNA aşısı ya da Johnson&Johnson uygulandı.

En yüksek antikor seviyesi Moderna ve Pfizer-BioNTech ile sağlandı

Araştırmaya göre, güçlendirici dozlarını alan kişilerin iki ile dört hafta sonra antikor oranları araştırıldı. Ve sonuçlara göre, Moderna ile Pfizer-BioNTech aşılarını güçlendirici doz olarak seçenlerin en yüksek antikor seviyesine sahip olduğu ortaya çıktı. Ayrıca bu iki aşıyı tercih eden kişilerin üçüncü doz olarak da aynısını tercih edebileceği vurgulandı.

Araştırmacılar son olarak farklı aşıları olma stratejilerini yakından takip ettiklerini ifade ederek “eldeki mevcut aşılarla sağlanan korumanın geniş ve uzun ömürlü olması insanlığa büyük faydalar sunabilir” dediler.

Yorumlar (0)