Grip ve nezleyle koronavirüs nasıl ayırt edilir? İşte yanıtı...

Kış aylarının yaklaşmasıyla en fazla sorulan sorulardan bir tanesinin koronavirüs, nezle ve grip ayrımının nasıl yapılacağı olduğunu ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Ayırıcı tanı için muayeneyle beraber koronavirüs PCR testi ve hızlı bir grip antijen testinin yaptırılmasını tavsiye ediyoruz.” şeklinde konuştu.

SAĞLIK 28.09.2021, 08:03 29.09.2021, 17:03
Grip ve nezleyle koronavirüs nasıl ayırt edilir? İşte yanıtı...

Koronavirüs ile gribin arasındaki semptomların ve belirtilerin benzemesi gelecek aylarda hastaları en fazla zorlayacak konulardan bir tanesi olarak öne çıkıyor. Konuya dair açıklamalar yapan VM Medical Park Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Baş ağrısı, ateş, öksürük, kas ağrısı ve yorgunluk iki hastalıkta da ortak ana şikayetlerdir. Tat ve koku kaybıysa koronavirüs hastalarında sıklıkla gördüğümüz belirtilerdendir. İshal de koronavirüs hastalarının yaklaşık yüzde 20’sinde görülmekte olan bir belirtidir. Böylesi şikayetleri olan hastaların sağlık kuruluşuna başvurmalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.

Nezle ile grip birbiriyle karıştırılmamalıdır

Nezle ve gribin aynı hastalık olmasına karşın sık sık birbiriyle karıştırıldığını söyleyen Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü.

“Genellikle grip senede bir kez geçirilirken, nezle ise 8-12 farklı serotiplerinin olmasından dolayı kız boyunca birkaç kez geçirilebiliyor. Nezle geçirildiğinde sıkça burun tıkanıklığı ve burun akıntısı görülüyor. Ateş görülmüyor, hafif bir kırgınlık olabiliyor ancak bu günlük yaşamı etkilemiyor. Gripte ise yaygın olarak kas ağrıları ile ateş seyrediyor. Aşırı yorgunluktan dolayı hastalar istirahat etme ihtiyacı hissediyorlar. Grip yaptığı bu klinik tablodan dolayı ülkemizde paçavra hastalığı olarak da isimlendiriliyor. Birçok ortak nokta olsa dahi her hastanın hikayesi birbirinden farklılıklar arz ediyro. Bundan dolayı tıpta sıkça kullanılan bir deyiş var: Hastalık yoktur, hasta vardır. Hastalığın şikayetlerinin nasıl sürdüğünü, nasıl devam ettiğini ve kullanılan ilaçlara nasıl yanıtları alındığını, çalışma arkadaşlarında ve aile bireylerinde hastalığın olup olmaması gibi bir dizi soruyla beraber hekim muayenesi hastalıkların birbirlerinden ayrılması hususunda yardımcı olmaktadır. Ayırıcı tanıda muayenin yanında koronavirüs ve antijen testi de yapılması tavsiye edilmektedir.

Koronavirüs ve gripten aşıyla korunmak mümkün oluyor

Hastalıkların tedavilerinin farklı olmasının ayırıcı tanının önemini bir defa daha ortaya koyduğunu söyleyen Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Bu üç hastalıkta da antibiyotiklerin etkisi yoktur. Gripten ve koronavirüsten korunmak aşı ile mümkündür, nezlenin bir aşısı bulunmamaktadır. Korona aşısı olmayanlarda veyahut eksik dozda aşı yapılanlarda hastalık ağır bir şekilde ilerlemektedir. Aşılı bireyler ise hastalıktan korunmakta veyahut eğer enfeksiyon gelişirse daha da hafif bir şekilde atlatmaktadır. Mesafe, maske ve hjjyen kurallarına uyarak, kapalı mekanlarda az zaman geçirerek, koronavirüs ve grip hastalarının izole edilmesi hastalıkların yayılmasını da azaltacaktır.” dedi.

Yorumlar (0)