Gribi atlatmak için 5 altın öneri

Havaların soğumasıyla beraber ülke genelinde artış gösteren grip vakalarının önlenmesi ve tedavisi için bu 5 öneri mutlaka uygulanmalı.

SAĞLIK 09.01.2020, 10:00
Gribi atlatmak için 5 altın öneri

Mutlaka aşı olun

Gripten korunmanın en etkili yolu aşı olmak. Grip aşısı olmak için önerilen aylar kasım ve aralık olsa da en uygun zaman ekim ve kasım ayları. Fakat küresel ısınmanın etkisiyle grip sezonunun geç başlaması, ocak ayında aşılanmayı da mümkün kılıyor. Grip hastalığı için risk grubunda olanların, 2 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olanların mutlaka aşı olması gerekir. Ciddi yumurta alerjisine sahip insanlar haricinde herkes grip aşısı yaptırabilir.

Temizlik sağlık demek

Grip olmamak için kişisel olarak korunma önlemleri alınması mutlaka gerekiyor. Hasta kişiler ile yakın temasta bulunmamak, hastalığın kapılmasının önüne geçen en önemli önlem. 

Grip teşhisi konulan vatandaşlar da mutlaka evde dinlenmeli ve diğer insanlarla yakın temas haline geçmemeli. Hapşırma ve öksürme durumunda burun ve ağız mutlaka mendille kapatılmalı. Bu sayede hasta kişi diğer insanların hastalıktan korunmasına yardımcı olabilir. Grip virüsünün hem öksürük ile havadan hem de yüzeylerde uzun süre yaşayabildiği için ellerden bulaşabildiği unutulmaması gereken bir gerçek. Bu nedenle dokunulan yüzeylerin sıkça temizlenmesi gerekiyor.

Vücuda sıvı desteği gerekir

Bol su içmek vücuttaki her sistemin daha rahat ve doğru çalışmasını sağladığından elbette gripten korunmaya da faydası var. Eğer gripten kaçamadıysanız, su iyileşmek için de önemli bir rol oynayacak. Terle kaybedilen suyun vücuda yeniden girmesi çok önemli.

Bilinçsiz ilaç kullanmak tehlikeli

Böyle hastalıklarda ilaç tedavisi çoğunlukla destekleyici nitelikte oluyor. Yani ateş düşürücü, öksürüğü rahatlatıcı, ağrı kesici, kas gevşetici, burun akıntısını rahatlatıcı ilaçlar alarak süreç daha rahat tamamlanmaya çalışılıyor. Ancak bu ilaçların muhtemel yan etkileri olduğu da unutulmamalı. Bu nedenle bu tarz ilaçlar az sıklıkla alınmalı, şikâyetler hafiflediğinde kesilmelidir.

Nezle mi grip mi?

Soğuk algınlığı ile grip arasındaki doğru ayrımın yapılması ve doğru tedbirlerin alınması çok önemli. Soğuk algınlığına yaklaşık 200 tane virüs sebep olabilir ve hastalık daha hafif seyretmektedir. Soğuk algınlığı ve nezlede ateş yükselmez, hafif kırgınlık ve halsizlik görülür fakat kişi genellikle ayaktadır ve zorlanarak da olsa işine, okuluna gidebilir. Oysa grip olan bir kişinin ateşi genellikle 38 derecenin üzerinde seyreder, 3-4 gün devam edebilir, genellikle şiddetli bir öksürük vardır, belirgin baş ağrısı ve çok şiddetli kas eklem ağrısı mevcuttur. Gripte hapşırma, burun akıntısı, boğaz ağrısı daha az görülür.

Yorumlar (0)