Göz rahatsızlıkları salgın sürecinde takipsizlik sebebiyle arttı

Prof. Dr. Karalezli, koronavirüs salgınında yakına odaklanma gerektiren bilgisayar oyunlarına eğilimin, genç ve çocukların göz sağlığını negatif yönde etkilediğini bildirdi.

SAĞLIK 26.06.2021, 23:50
Göz rahatsızlıkları salgın sürecinde takipsizlik sebebiyle arttı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapan Prof. Dr. Aylin Karalezli, basın mensuplarına, COVID-19'un (yeni tip koronavirüs) dünyada çok sayıda kişiyi etkilediğini, uzun dönem ciddi kısıtlamalar yaşandığını dile getirdi.

Bu süreçte hastaların da göz muayenelerini aksatmak mecburiyetinde kaldığını kaydeden Karalezli, "Özellikle 65 yaş ve üzeri grup bu durumdan oldukça fazla etkilendi. Bahse konu yaş grubunda gördüğümüz diyabetik retinopati hastalarında, halk arasındaki adıyla 'sarı nokta' hastalarında düzenli takip gereken hastaların izlenmesinde elde olmadan da olsa aksamalar yaşandı." sözlerini sarf etti.

"Salgın korkusuyla hastanelere gelinmedi"

Salgın sürecinde retinal hastalıkların oldukça ihmal edildiğini ifade eden Karalezli, özellikle ven tıkanıklığı ve diyabetik retinopati gibi retinal hastalıkların tedavilerinin aksatılmasının körlüğe sebep olabileceği uyarısında bulundu.

Hastaların salgın korkusuyla hastanelere gelmediğini söyleyen Karalezli, "Bu süreçte etkili olan bir sebep de hastanelerin büyük kısmının pandemi hastanelerine dönüşmesi ile polikliniklerdeki personel sayısının azalmasıydı." şeklinde konuştu.

Gençlerde ve çocuklarda miyop vakaları arttı

Prof. Dr. Aylin Karalezli, içinde bulunduğumuz dönemde özellikle cep telefonu, tablet ve bilgisayar başında uzun saatler geçiren genç ve çocukların risk altında olduğunu dile getirdi.

Bu durumun göz sağlığına negatif yansımalarını görmeye başladıklarını kaydeden Karalezli, şöyle devam etti:

"Özellikle çocuklarda ekran başında uzun zaman geçirmeye bağlı uzağı görme kusuru olan miyopinin ilerleyişinin son aylarda daha hızlı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Yeni normalleşme dönemi ile birlikte polikliniklerde hasta yoğunluğu görülmeye başlandı. Bu dönem içerisinde takibi yapılamayan hastalarda özellikle hastalığın ilerleyişindeki yükselişi gözlemledik. Takipsizlik sebebi ile hastalarımızdaki görme bozukluğunun artışını saptadık. Özellikle çocuk ve gençlerin devamlı olarak evde olması bilgisayar oyunlarına eğilim ve yakına odaklanma kusurlarının daha da ilerlemesine neden oldu."

Ebeveynleri de uyaran Karalezli, çocuklarının uzun süreler boyunca cep telefonu ya da bilgisayar ekranına bakmasının önüne geçmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)