Gluten intoleransının ilk belirtileri nelerdir?

Gluten intoleransı, çölyak hastalığı ile aynı belirtileri gösterebilir ve önemli bir rahatsızlığa neden olabilir. İnsanlar, bu rahatsızlığın belirtileriyle başa çıkabilmek için yaşam tarzlarını değiştirmek zorunda kalabilirler.

SAĞLIK 08.05.2019, 15:18
Gluten intoleransının ilk belirtileri nelerdir?

Gluten intoleransı, genellikle çölyak hastalığı ile karıştırılır ancak bunlar farklı rahatsızlıklardır. Çölyak hastalığı şiddetli bir özbağışıklık hastalığıdır ve bir kişinin sindirim sistemine zarar verebilir. Çölyak hastalığının aksine glüten intoleransı belirtilerinin neden ortaya çıktığı açık belli değildir. Ayrıca bağışıklık sistemini etkilediği ya da mide-bağırsak kanalına zarar verdiği görülmemektedir.

İnsanlar bazen glüten intoleransını buğday alerjisi ile karıştırırlar. Buğday alerjisi hayati bir tehlike yaratabilir, nefes almayı zayıflatabilir ya da bilinç kaybına yol açabilir. Gluten intoleransının belirtileri, çölyak hastalığı ya da buğday alerjisi kadar şiddetli değildir.

Gluten intoleransının yedi belirtisi

Bu belirtilerin birçoğu glüten tüketiminden kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Gluten intoleransına sahip olan kişiler, glüten içeren yiyecekler tükettiklerinde en çok şu belirtileri gösterirler:

İshal ve kabızlık

Gluten intoleransına sahip olan kişiler, genellikle ishal veya kabızlık sorunu yaşadıklarını söylerler. Ara sıra bu tarz sindirim sorunlarına sahip olmak normaldir ancak bu sorunlar sürekli olarak tekrarlanıyorsa, altta yatan başka bir duruma işaret ediyor olabilir.

Çölyak hastalığı olan kişiler de ishal veya kabızlık sorunu yaşayabilir. Ayrıca, bu rahatsızlık zayıf besin emilimine yol açtığı için rahatsız edici kokan bir dışkıya da neden olabilir.

Şişkinlik

Gluten intoleransı olan kişilerde şişkinlik, yaygın bir belirti olarak görülür. Bu, rahatsız bir mide ya da gaz birikimi hissi yaratabilir. Aşırı yemek, şişkinliğin en yaygın sebebi olsa da birkaç farklı sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Gluten intoleransı olan kişilerde şişkinlik hissi düzenli olarak ortaya çıkabilir.

Karın ağrısı

Benzer şekilde, birkaç farklı neden de karın ağrısına yol açabilir. Fakat yine de glüten intoleransına sahip olan kişiler, bariz bir sebep olmadan sık sık karın ağrısı yaşadıklarını belirtirler.

Yorgunluk

Yorgunluk, çoğu zaman tıbbi bir durumla ilgi olmayabilir. Bu yüzden yorgunluk, glüten intoleransına sahip olan kişilerin tespit etmekte zorlanabileceği bir belirtidir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde, günlük hayatlarının işleyişini aksatacak derecede yorgunluk görülebilir.

Bulantı

Gluten intolernası olan kişilerde, özellikle glüten içeren bir gıda tüketildikten sonra mide bulantısı görülebilir. Mide bulantısının birçok nedeni olabilir ancak genellikle glüten yedikten sonra ortaya çıkarsa, gluten intoleransının bir işareti olabilir.

Baş ağrısı

Düzenli baş ağrısı yaşamak, gluten intoleransı olan kişilerde görülebilecek başka bir belirtidir.

Diğer belirtiler

Gluten intolernası olan kişiler düzenli olarak bu belirtilerin birkaçını yaşayabilirler. Diğer belirtilerin de gluten intoleransı ile ortaya çıkması mümkündür ancak daha az yaygın olarak görülür.

Bu belirtiler; eklem ve kas ağrısı, depresyon veya anksiyete ve anemi olabilir.

Nasıl teşhis edilir?

Öncelikle gluten intoleransından şüpheleniliyorsa, çölyak hastalığı veya buğday alerjisi gibi bir rahatsızlığın yaşanıp yaşanmadığından emin olunması gerekir. Çölyak hastalığını ya da buğday alerjisini gösteren antikorların varlığını tespit etmek için bir kan örneği alınabilir.

Bazı durumlarda başka testler de gerekli olabilir. Bir doktor daha ciddi bir durumu dışarda bıraksa bile, gluten intoleransının mevcut olup olmadığını teşhis etmeleri hala zor olabilir.

İnsanların gluten intoleransının olup olmadığını belirlemek için kullandıkları en yaygın yöntem, glüteni yenilen öğünlerden çıkarmak veya azaltmak ve semptomlardaki değişiklikleri izlemektir.

Gün içinde hangi yiyeceklerin tüketildiğini ve hangi belirtilerin yaşandığını kaydetmek için bir günlük tutulabilir.

Kaçınılması gereken yiyecekler

Gluten intoleransı olan insanlar, içinde buğday, arpa veya çavdar bulunan yiyeceklerden kaçınmaya çalışırlar.

Gluten içeren yiyecek ve içecekler şunlardır:

Makarna

Ekmek ve hamur işleri

Birçok unlu mamül

Erişte

Kraker

Tahıllar

Krep ve waffle

Bisküvi

Birçok sos ve salça

Bira

Malt içecekler

Yorumlar (0)