Gizemli virüs yayılıyor... 11 ülkede görüldü

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), İngiltere (114), İspanya (13), İsrail (12), ABD (9), Danimarka (6), İrlanda (2), Hollanda (4), İtalya (4), Fransa (2), Norveç (2) ve Belçika'da (1) minimum 169 'gizemli hepatit' vakasının görüldüğünü açıkladı.

SAĞLIK 24.04.2022, 01:20
Gizemli virüs yayılıyor... 11 ülkede görüldü

Örgütün resmi internet adresinden gerçekleştirilen açıklamada, koronavirüs ile ilişkili olduğu ileri sürülen ve yeni 'global salgın' kuşkusuyla bakılan hepatit vakalarına ilişkin son veriler paylaşıldı.

Bugüne dek 11 ülkeden sebebi bilinmeyen şiddetli hepatit virüsünün sebep olduğu belirtilere uyan vakalar rapor edilmeye başlanırken, Avrupa kıtasında toplam vaka sayısının 'minimum 169' olduğu duyuruldu.

Yeni bir hepatit türü

Söz konusu virüsün genel itibarıyla 1 ay ile 16 yaş aralığındaki çocuklarda görüldüğü, virüsün şiddetli seyreden etkileri sebebiyle bugüne değin 17 çocuğa karaciğer nakli yapılmak zorunda kalındığı belirtildi.

Virüsün sebep olduğu hastalığın genel belirtilerinin kusma, ishal ve karın ağrısı olduğu, yüksek ateşin ise görülmediği kaydedildi. 

169 vakanın 74'ünde ise üst solunum yoluna etki eden adenovirüs bulunduğu, 20'sinde koronavirüs görüldüğü ve 19'unda ise hem koronavirüs hem de adenovirüs tespit edildiği bildirildi.

Bilinen hepatit virüsü çeşitleri olan hepatit E, D, C, B ve A ise vakalarda tespit edilmedi. 

COVID-19 ile bağlantısı araştırılıyor

Virüsün ne şekilde bulaştığına dair somut bir neticeye varılmazken, uluslararası yolcu taşımacılığının gizemli hepatit enfeksiyonuna sebep olduğuna ilişkin bir bulgu tespit edilmedi.

Hepatit vakalarının koronavirüs ve adenovirüs ile ilişkili olma olasılığının ise daha çok incelenmesi gerektiği, özellikle de bahse konu vakaların koronavirüsün yan etkisi olduğu varsayımlarının an itibarıyla bilimsel bir karşılığının olmadığının altı çizildi. 

DSÖ mensubu ülkelere, gizemli hepatit vakaları olabilecek belirtileri tanımlama, araştırma yapma ve DSÖ'ye rapor etme önerisi tekrarlandı. 

İngiltere'de görülmüştü

DSÖ 16 Nisan tarihinde gerçekleştirdiği yazılı açıklamada, İngiltere'de 74 çocukta, nedeni henüz belirlenemeyen hepatit virüsünün görüldüğünü bildirmişti.

5 Nisan tarihinde İskoçya'da 10 çocukta ağır seyreden hepatit hastalığı tespit edildiği, 8 Nisan tarihinde ise İngiltere çapında hepatitli çocuk sayısının toplamda 74'e çıktığı aktarılmıştı.

Virüsün görüldüğü çocuklarda son bir aydır karın ağrısı, kusma, ishal ve sarılık gibi belirtilerin gözlendiği, bazı vakalarda ise ağır karaciğer iltihabı görüldüğü ve karaciğer nakliyle tedavi edilebildiği bildirilmişti.

Vakalardan bir kısmının hepatit taşıyan biri veyahut birkaç kişiyle temas sebebiyle oluştuğu, diğer vakaların ise virüsü nereden kaptığının bilinmediği kaydedilmişti.

İkinci pandemi şüphesi

Hastalığın 'sebebi belirsiz' veyahut 'gizemli' olarak tanımlanması, akıllara koronavirüsü getirirken, yeni bir global salgın olasılığını da gündeme taşıdı.

DSÖ, hepatit vakalarının bazılarında koronavirüsün de tespit edildiğini ancak hepatit vakalarının koronavirüs ile ilişkisinin netleşmesi için vakaların genetik tanımlamaya gitmesi gerektiğini duyurdu.

Koronavirüs, henüz ismi konmadan evvel 'gizemli bir akciğer hastalığı' olarak tanımlanıyordu.

Yorumlar (0)