Gizemli virüs kabusu büyüyor! Vakalar bir ülkeye daha sıçradı! İşte hastalığın belirtileri...

İngiltere'de ortaya çıkan ve kısa süre içinde 12 farklı ülkeye yayılan sebebi belirsiz hepatit virüsü, son olarak Kanada’da da tespit edildi. Gizemli hepatit virüsü nedir?, virüsün belirtileri nelerdir? İşte detaylar...

SAĞLIK 27.04.2022, 10:01 27.04.2022, 16:34
Gizemli virüs kabusu büyüyor! Vakalar bir ülkeye daha sıçradı! İşte hastalığın belirtileri...

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) açıklamalarına göre, çocuklarda görüldüğü belirtilen gizemli hepatit vakaları, Kanada ile birlikte 13 farklı ülkeye sıçradı ve vaka sayısı 170'e ulaştı. 

Hepatit virüsü Kanada’ya sıçradı

Kanada Halk Sağlığı Ajansından gelen açıklamada, "Kanada Halk Sağlığı Kurumu, küçük çocuklarda kökeni henüz bilinmeyen şiddetli akut hepatit olaylarının farkındadır." sözlerini kullandı.

Kanada genelinde tespit edilen hepatit vakalarının araştırıldığı belirtilen açıklamada, araştırmaların ilerleyen safhalarında kamuoyunun bilgilendirileceği bildirildi. Açıklamada, tespit edilen vakaların sayısı ve hangi eyaletlerde ortaya çıktığına ilişkin detaylı bilgiler verilmedi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine bakıldığında, şu ana kadar ABD, İspanya, İngiltere, İsrail, İrlanda, Danimarka, İtalya, Fransa, Norveç, Romanya, Hollanda ve Belçika’da açıklanamayan hepatit vakaları ortaya çıktı.

- Gizemli hepatit olayları

16 Nisan'da DSÖ tarafından gelen açıklamada, İngiltere'de 74 çocukta nedeni henüz belirlenemeyen hepatit virüsünün görüldüğü bildirilmişti. Bugüne kadar 13 farklı ülkeye yayılan virüs sebebiyle 200’e yakın çocuğun enfekte olduğu aktarılıyor. Virüsün görüldüğü çocuklarda son bir aydır ishal, sarılık, karın ağrısı ve kusma gibi belirtilerin yaşandığı, 17 çocuğun ağır karaciğer iltihabı rahatsızlığı yaşamaları sebebiyle karaciğer nakliyle tedavi edildiği ifade edilmişti.Hastalığın "nedeni belirsiz" ya da "gizemli" olarak değerlendirilmesi, Kovid-19 virüsünü akıllara getirirken; yeni bir "küresel salgın" olasılığını da gündeme aldı.

Kovid-19, henüz ismi verilmeden önce "gizemli bir akciğer rahatsızlığı" olarak değerlendiriliyordu.

Gizemli hepatit nedir?

Bilim insanları, çocuklarda ölüme kadar varan ciddi bilançolara yol açan bu hastalığın kökenlerini incelemeyi sürdürürken, İngiliz uzmanlar F41 isimli bir adenovirüsten kaynaklanabileceğini duyurdu. Bununla beraber, salgın sürecindeki kapanmalar sebebiyle çocukların bu virüslerden uzak kaldığı, fakat kısıtlamaların bitmesiyle bağışıklıklarının aşırı tepki verebileceği bildirildi. Peki, "Şu ana kadar gizemli hepatit hastalığı hangi ülkelerde görüldü?", "Çocuklarda görülen hepatit hastalığının belirtileri nelerdir?" ve "Bu hastalık nasıl ortaya çıktı?" şeklindeki soruların cevapları merak ediliyor.

Hangi ülkelerde görüldü?

Sağlık yetkilileri, virüsün bazı küçük çocuklarda ortaya çıkan nadir hepatit vakalarıyla ilişkili olduğuna yönelik artan kanıtlar olduğunu belirtti. Küresel açıdan şu ana kadar 169 vaka ve bir ölüm yaşandı.

DSÖ Avrupa Bölgesi'nde bulunan 11 ülkeden ve Amerika Bölgesi'nde bulunan bir ülkeden 21 Nisan 2022 itibariyle kaynağı bilinmeyen en az 169 akut hepatit vakası görüldü.  Bu vakaların 114'ü Birleşik Krallık'ta görülürken, İspanya'da 13, İsrail'de 12,  ABD'de 9, Danimarka'da 6, İrlanda'da 5, Hollanda'da 4,  İtalya'da 4, Norveç'te 2, Fransa'da 2, Japonya'da, Belçika’da ve Romanya'da 1 vaka kaydedildi.

Son olarak sebebi belirsiz olan hepatit virüsü Kanada’da tespit edildi.

İngiltere'de virüsü kapan çocukların 10'unun karaciğer nakline ihtiyaç duyduğu belirtildi. Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), F41 isimli bir adenovirüs türünün, söz konusu hastalığın temelindeki en olası sebep gibi göründüğünü söyledi.

Çocukların büyük bölümü 5 yaş ve altı!

Öte yandan hepatit hastalığından etkilendiği belirlenen çocukların büyük bölümünün 5 yaş ve altı olduğu aktarıldı. Ayrıca hastaların genelinde gastroenterit rahatsızlığı semptomları (mide bulantısı ve ishal), daha sonra sarılık ya da gözlerde ve ciltte sararma vardı.

UKHSA'da klinik enfeksiyonlar direktörü olarak görev alan Dr. Meera Chand, "Araştırmalarımız sayesinde elde edilen bilgiler, çocuklarda ani başlangıçlı hepatitte yaşanan bu artışın adenovirüs enfeksiyonu ile ilişkili olduğunu her geçen gün daha çok göstermektedir. Fakat diğer muhtemel sebepleri kapsamlı bir şekilde inceliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Uzmanlar,  hepatit olarak değerlendirilen karaciğer iltihabı vakalarının oldukça nadir olduğunu, fakat çok ciddi neticeleri olabileceğini dile getirdi. Klinisyenler ve bilim insanları, virüsün genetik yapısı konusunda karaciğer iltihabını daha kolay bir şekilde tetikleyebilecek bir değişiklik yaşanıp yaşanmadığını araştırdıklarını söyledi.

Sebebi salgın sürecindeki kapanmalar mı?

Öte yandan bir anda ortaya çıkan küresel hepatit salgınına yönelik bir diğer olası açıklama ise Covid-19 salgınındaki kısıtlamaların, küçük çocukların yaşamlarının sonraki aşamasında adenovirüse ilk defa maruz kalmasına sebep olabileceği. Bazılarında ise "daha kuvvetli" bir bağışıklık tepkisi sergilemesi…

Bulaşıcı hastalıklar konusunda Liverpool Üniversitesi'nde uzman olan Prof. Dr. Calum Semple, "Adenovirüs, Kovid-19 pandemi esnasında insanların birbirinden uzaklaşmasıyla hemen hemen kayboldu. Artık, büyük bir artışla adenovirüs vakaları geri dönüyor" sözlerini kullandı.

Ayrıca Semple, yakın zamanlı bir Covid-19 enfeksiyonunun adenovirüs ile beraber karaciğer problemleri konusunda tetikleyici olup olmayacağı da başta olmak üzere diğer hipotezlerin de incelendiğine dikkat çekti.

‘Kovid-19 aşılarıyla bir alakası yok!’

Bütün bunların haricinde, çocuklardaki hepatit olaylarının Covid-19 aşılarıyla bir ilgisi olmadığı belirtildi. Birleşik Krallık ülkelerinde ortaya çıkan çocuk hepatit vakalarının herhangi birinin, Covid-19’a karşı aşılanmadığı açıklandı.

Bilim insanları son olarak, aniden ailelerde ortaya çıkan hepatit vakaların nadir olduğuna ilişkin güvence verdi. Fakat, ishal ve kusma da dahil olmak üzere gastrointestinal enfeksiyonları ortaya çıkan çocukların evde kalmaları ve semptomlar bittikten 48 saat sonrasına kadar kreşe ya da okula dönmemeleri gerektiği ifade edildi. 

Gizemli hepatit virüsünün belirtileri nelerdir?

Çocukların hangi belirtiler için kontrole götürülmesine ilişkin de uyarılar yapan yetkililer, bunların varlığının tespit edilmesi durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurulması konusunda uyarılarda bulundu: 

-Olağandışı bir şekilde sürekli yorgun hissetmek,

-Karın ağrısı,

-İştah kaybı,

-Cildin ya da gözlerin beyaz kısmının sararması (sarılık),

-Soluk, gri renkli dışkı (kaka),

-Koyu idrar,

-Kaşınan cilt,

-Yüksek ateş,

-Kas ve eklem ağrıları.

Yorumlar (0)