Gizemli virüs alarmı: Hızla yayılmaya başladı

İngiltere'de şu ana dek 74 çocukta tespit edilen ve enfeksiyon nedeni henüz belirlenemeyen hepatit virüsünün, ABD ve Avrupa ülkelerine de yayıldığı duyuruldu.

SAĞLIK 19.04.2022, 18:30
Gizemli virüs alarmı: Hızla yayılmaya başladı

ECDC (Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi) tarafından gerçekleştirilen açıklamada, İngiltere'de tespit edilen hepatit vakalarının aynısının İspanya, Hollanda, İrlanda ve Danimarka'da da bazı çocuklarda görüldüğü bildirildi.

Bahse konu ülkelerdeki hepatit vaka sayısına ilişkin veri paylaşımı ise yapılmadı.

Diğer yandan, ABD'deki Alabama eyaletinde de 1 ila 6 yaş arasındaki 9 çocukta, İngiltere'de görülen hepatit vakalarından birinde tespit edilen ve üst solunum yollarını etkileyen adenovirüs görüldüğü belirtildi.

Söz konusu ülkelerdeki hepatit vakalarının nedeninin henüz bilinmediği ve ECDC'nin, DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) başta olmak kaydıyla yerel partnerleriyle bahse konu vakalardaki hepatit virüsünün nereden kaynaklandığını incelemeye devam ettiği bilgisi aktarıldı.

İngiltere'de görülmüştü

DSÖ 16 Nisan tarihinde gerçekleştirdiği yazılı açıklamada, İngiltere'de 74 çocukta, nedeni henüz belirlenemeyen hepatit virüsünün görüldüğünü bildirmişti.

5 Nisan tarihinde İskoçya'da 10 çocukta ağır seyreden hepatit hastalığı tespit edildiği, 8 Nisan tarihinde ise İngiltere çapında hepatitli çocuk sayısının toplamda 74'e çıktığı aktarılmıştı.

Virüsün görüldüğü çocuklarda son bir aydır karın ağrısı, kusma, ishal ve sarılık gibi belirtilerin gözlendiği, bazı vakalarda ise ağır karaciğer iltihabı görüldüğü ve karaciğer nakliyle tedavi edilebildiği bildirilmişti.

Vakalardan bir kısmının hepatit taşıyan biri veyahut birkaç kişiyle temas sebebiyle oluştuğu, diğer vakaların ise virüsü nereden kaptığının bilinmediği kaydedilmişti.

İkinci pandemi şüphesi

Hastalığın 'sebebi belirsiz' veyahut 'gizemli' olarak tanımlanması, akıllara koronavirüsü getirirken, yeni bir global salgın olasılığını da gündeme taşıdı.

DSÖ, hepatit vakalarının bazılarında koronavirüsün de tespit edildiğini ancak hepatit vakalarının koronavirüs ile ilişkisinin netleşmesi için vakaların genetik tanımlamaya gitmesi gerektiğini duyurdu.

Koronavirüs, henüz ismi konmadan evvel 'gizemli bir akciğer hastalığı' olarak tanımlanıyordu.

Yorumlar (0)