Gizemli hastalık yayılıyor! Çin, şehri tamamen karantinaya aldı...

Çin'de ortaya çıkan ve SARS'a benzeyen yeni tip koronavirüs, 571 kişiye bulaştı. Virüsün kaynağı olan Hubey eyaletindeki Vuhan şehrine giriş çıkışlar tamamen durduruldu. Bugünden itibaren Vuhan'a otobüs, metro, feribot, hava yolu veya demiryolu ile ulaşılamayacak.

SAĞLIK 23.01.2020, 10:48 23.01.2020, 13:47
Gizemli hastalık yayılıyor! Çin, şehri tamamen karantinaya aldı...

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, Vuhan şehrinde başlayan ve şiddetli akut solunum yolu sendromuna (SARS) benzeyen yeni koronavirüsün (2019-nCoV) ülke çapında 25 farklı eyalete bulaştığını ve bulaştığı 95 kişinin durumunun ağır olduğunu açıkladı. Virüsten dolayı hayatını kaybeden kişi sayısı ise 17 oldu.

Virüsün bulaştığı kişilerle temasta bulunan 5 bin 897 kişinin 4 bin 928'i ise müşahade altına alındı.

Dün Hong Kong ve Makao Özel İdari Bölgeleri’nde de birer kişide tespit edilen virüs, ABD, Güney Kore ve Japonya'da da birer kişide, Tayvan'da ise 3 kişide görüldü.

Vuhan'da şehir çapında karantina var!

Virüsün kaynağı olan Hubey eyaletindeki Vuhan şehrine giriş çıkışlar tamamen durduruldu. Bugünden itibaren Vuhan'a otobüs, metro, feribot, hava yolu veya demiryolu ile ulaşılamayacak. Vuhan yerel hükümeti, halka “özel bir nedenin olmaması durumunda” şehri terk etmemeleri ve herkesin maske takması yönünde bir açıklamada bulundu. Kente 22 Ocak-8 Şubat tarihleri arasında tur düzenleyecek tüm turizm acentalarının turları durduruldu. Yerel hükümet, alınan tüm önlemlerin “virüsün yayılmasını etkili bir şekilde kesmek için” olduğunu açıkladı.

Çin Sanayi ve Enformasyon Bakanlığı, yeni koronavirüsü yüzünden artan maske talebini karşılamak için ülkede maske üretimi alanında acil durum koordinasyonu başlattı. Maske üretiminin hızla artması ve talebin karşılanması için bakanlık, yerel maske üreticilerin koordine ederek yönlendirecek.

Korona virüsünün belirtileri neler?

Ortaya çıktığı Vuhan şehrinden dolayı "Vuhan virüsü" olarak da adlandırılan 2019-nCoV koronavirüsü, solunumla veya hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor. İlk belirtileri solunumda zorluk, öksürük, yüksek ateş, boğaz ağrısı ve ishal olarak gözüken virüs, ilerledikçe zatürre ve böbrek yetmezliğine de sebep olurken ölümle sonuçlanabiliyor.

İlk olarak 12 Aralık'ta tespit edilen koronavirüsün, Vuhan'da bulunan Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'na giden 27 kişiye daha bulaşması üzerine Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta pazarı kapatmıştı. SARS'a %80 oranında benzeyen virüs, Çin halkında büyük endişeye sebep oldu.

Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında 8 bin kişide SARS virüsünün görüldüğünü, bu kişilerin 775'inin hayatını kaybettiğini açıkladı.

THY, yolcunun hasta olduğu iddialarını yalanladı

Diğer yandan Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul – Bogota – Panama seferini yapan uçağına binen Çinli bir yolcunun Bogota'dan Panama'ya gidecek uçakta koronavirüs taşıdığından şüphe duyuldu. THY Basın Müşavirliği, Türk medyasına da yansıyan olayın endişe yaratması üzerine "22 Ocak tarihinde icra edilen TK 800 sefer sayılı uçuşumuz ile Bogota’ya seyahat eden Çin uyruklu bir yolcumuzun Corona Virüsü taşıdığından şüphe edilmiştir. Aktarma noktası olan Bogota’dan Panama’ya kalkış için hazırlanan uçağımız kontrol kulesi tarafından tedbir amaçlı bekletilmiş ve yolcumuzun şüphe duyulan virüs ile ilgili kontrolleri gerçekleştirilmiştir. İlgili ülkenin sağlık bakanlığı tarafından gerçekleştirilen incelemeler sonucunda yolcumuzun sağlık durumunun iyi olduğu ve Corona Virüsü’nü taşımadığı anlaşılmıştır. Uçağımız devam seferi olan Bogota – Panama uçuşunu yerel saat ile 14:57’de gerçekleştirmiştir. Kamuoyunun bilgisine sunarız" ifadeleriyle bir açıklama yayımladı.

Yorumlar (0)