Giresun Sağlık İl Müdürü Bulut: 'Zehirli olan ıspanak değil, güzelavrat otu'

Giresun Sağlık İl Müdür Dr. Muhammet Bulut, ıspanağın, herkesin tüketmesi gereken bir sebze olduğunu belirterek son dönemde meydana gelen zehirlenme vakalarının, ıspanağa karışan güzelavrat otundan kaynaklandığını açıkladı.

SAĞLIK 20.10.2021, 12:54 20.10.2021, 12:59
Giresun Sağlık İl Müdürü Bulut: 'Zehirli olan ıspanak değil, güzelavrat otu'

Giresun’da ortaya çıkan zehirlenme vakalarından sonra Sağlık İl Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Bulut, Atropa belladona olarak bilinen güzelavrat otu ile ıspanağın ayırt edici özellikleri, alınması gereken önlemlere ilişkin açıklama yaptı.

Zehirlenme vakalarının sebebi ıspanak değil, güzelavrat otu

Giresun Sağlık İl Müdür Dr. Muhammet Bulut, meydana gelen besin zehirlenmesinin ıspanak kaynaklı değil, ıspanağa karışan Atropa belladona yani güzelavrat otundan kaynaklandığını kaydederek, “Şehrimizde 8 vatandaş, besin zehirlenmesi şikayeti sebebiyle hastaneye başvurdu. Bu besin zehirlenmesinin güzelavrat otu kaynaklı olduğunu belirledik. Bu Atropa belladona, ıspanakla beraber bulunan ve desteklenen bir ot. Atropa belladona, yan etkileri açısından toksit bir bitki. Ispanaktan ayırt edilememesi sebebiyle tüketildiği zaman ciddi besin zehirlenmesi yaşanıyor” şeklinde konuştu.

"Kökleri kesilmeden ayıklanmalı" 

Bu konuda alınması gereken önlemin, kesmeden ve pişirilmeden önce köklerinin ayıklanması olduğunu aktaran Bulut, “Bunları engellemek için ıspanaktan mutlaka ayıklamak gerekiyor. Ayırt edebilmek adına ayıklamadan köklerini kesmemek gerekiyor, çünkü ıspanak ve Atropa belladona yalnızca köklerinden ayırt edilebilir. Ispanağın köklerine göre belladonanın kökleri, daha küçük ve farklıdır. Köklerini kestikten sonra birbirinden ayırt etmek oldukça zordur. Atropa belladona ayıklandıktan sonra, rahatlıkla ıspanak tüketilebilir. Ispanağa atropa belladona otu karışmışsa zehirlenme vakaları kaçınılmaz. Tek çözümü pişirmeden evvel kesmeden köklerini ayırmaktır” dedi.

Anne adayları için ıspanak önemli bir besin 

Ispanağın anne adaylarının özellikle tüketmesi gereken bir besin olduğuna dikkat çeken Bulut, “Ispanak, zengin bir sebzedir. Oldukça faydalı bir besin olan ve Türkiye’de de yaygın olarak tüketilen ıspanakta demir, nitrat, kalsiyum, magnezyum, çinko, ve oksalik asit gibi bileşenlerin yanında A,B, C, E ve K vitaminleri yer alıyor. İçerdiği pek çok mineral ve vitamin, hastalıkların engellenmesine destek olurken pek çok farklı besinsel fayda da sağlar. Özellikle hamile kadınların kullanması gerekiyor. Çünkü aynı zamanda ıspanak, folik asit içeriyor. Folik asit anne adaylarının tüketmesi gereken, bebeğin gelişiminin sağlıklı ve eksiksiz olarak tamamlanabilmesi adına tüketilmesi oldukça önem arz eden bir vitamindir“ şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)