Gıdalardaki zehre dikkat

Greenpeace Akdeniz’in, gıda mühendisi Bülent Şık’la beraber hazırladığı “Soframızdaki Tehlike: Pestisit” başlıklı rapora göre incelenen 90 tane sebzenin 14’ünde kullanılması yasak olan pestisit, 46’sında ise hormonal sistem üzerinde etkili pestisit bulunduğu saptandı.

SAĞLIK 26.01.2020, 10:19 26.01.2020, 10:38
Gıdalardaki zehre dikkat

Sofralarda tüketilen meyve ve sebzelerdeki tarım ilaçları yani pestisit tehlikesi uzun süredir gündemde. Kimileri aldıkları meyve ve sebzeleri sirkeli suda bekleterek kimileri ise bol suyla yıkayarak bu tehlikeden kurtulmaya çalışıyor. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Nuray Güngöroğlu, tüketicilerin tarım ilaçlarından tam olarak kurtulmasının mümkün olmadığını ifade ediyor. Kullanılan yüzlerce tarım ilacı olduğuna ve hangi üründe hangisinin kullanıldığının bilinemeyeceğine işaret eden Güngöroğlu; bu ilaçlar ürünlerin dokularına işlediğinden sirkeli suda bekletmek, karbonatla yıkamak gibi çok yöntemlerin pek işe yaramayacağına vurgu yaptı. Güngöroğlu, “Asıl önlem, resmî kontroller ve çiftçinin bilinçlendirilmesiyle alınabilir.” diyerek mutfaktaki önlemlerden önce yapılması gereken daha önemli bir şey olduğunu belirtti. Ancak marketten ve pazardan alışveriş yapan bir vatandaş ev koşullarında tarım ilaçları ile mücadele edemese de risklerin azaltılması adına bazı tedbirler alabilir.

Titiz bir yıkama çok önemli

Alınan sebze ve meyveleri yıkamak tarım ilacı kalıntısını tam anlamıyla yok edemiyor. Çünkü kullanılan ilaçlar gıdanın dokusuna da işliyor. Fakat bol suyla yıkayarak ürünü yüzeyindeki kum, toprak ve diğer yabancı maddelerden kurtulmak ve zararlı mikroorganizma yükünü azaltmak besinden gelecek zararı en aza indirmek için çok önemli.

Yaygın olarak bilinen ve kullanılan bir yöntem olan sirke ve karbonatlı suda yıkamanın ise tarım ilacı kalıntılarına karşı bir etkisi olmuyor. Bu şekilde yıkamak tarım ilaçlarını arındırmak bir yana bazı tarım ilaçlarını sebze ve meyvelerden arındırmayı daha da zor hale getiriyor. Nedeni ise hangi tarım ilacının kullanıldığının bilinemeyecek olması. Eğer duru suyla yıkamak yeterli hissettirmiyorsa klorlu su kullanılabilir.

Organik sertifikalı ürünler daha güvenilir

Ekolojik tarım ile işlenmiş olan ya da organik olarak tabir edilen (organik sertifikasına sahip) meyve ve sebzeler daha güvenilir olarak kabul ediliyor. Organik ürün alırken önemli olan, satıcının güvenilir olması ve satılan ürünlerin organik ürün sertifikasına sahip olması. Tüketiciler eğer emin değilse sertifikayı görmek isteyebilir.

Yapraklı sebzelerde ayıklamaya dikkat edilmeli

Kısa zaman önce ıspanak nedeniyle yaşandığı belirlenen toplu zehirlenme veya olası başka sağlık sorunlarına önlem olarak özellikle yapraklı sebzelere karışabilecek yabancı otlar titizlikle temizlenmeli.

Mevsiminde tüketilen ürünlerde risk daha az

Her meyve ve sebzeyi mevsiminde tüketmek tarım ilaçlarının risklerini azaltma anlamında önemli bir avantaj sağlıyor. Çünkü mevsiminde üretilmeyen her ürün için daha fazla ilaç kullanılması gerekiyor.

Yorumlar (0)