Gıda zehirlenmelerine en etkili çözüm bulundu: Meğer Adanalılar işi biliyormuş 

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre Türklerin en çok tercih ettiği içeceklerden olan şalgam, gıda zehirlenmelerine karşı bir numaralı içecek.  

SAĞLIK 09.01.2022, 16:59
Gıda zehirlenmelerine en etkili çözüm bulundu: Meğer Adanalılar işi biliyormuş 

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ne bağlı Gıda Mühendisliği Bölümü’nün öğretim üyelerinden Dr. Gizem Özlük Çilak, Türk milleti tarafından en çok tüketilen içecekler hakkında bir araştırma gerçekleştirdi. Kola, ayran ve şalgam suyu arasında hangisinin gıda zehirlenmelerine karşı etkili olduğunu bulmak için kolları sıvayan Gizem Özlük, laboratuvar ortamında yürüttüğü araştırmada simüle edilmiş insan midesini ve içecekleri kullandı. 

Dönerdeki patojenlere karşı etkilerini araştırdı 

Ülkemizde popüler olan dönerdeki gıdalarda patojen bulunma ve bunun da zehirlenmelere yol açma durumunun bulunduğunu belirten Dr. Özlük, gıda zehirlenmesi karşısında insanların durumu en az hasarla atlatması için hangi içeceği tüketmesi gerektiğini araştırdı. Ayran, kola ve şalgam suyunun bakteriler üzerindeki etkilerini gözlemleyen Dr. Özlük, insanı hasta edecek kadar bakterinin mideye alınması durumunda zehirlenmeye karşı şalgam suyunun oldukça etkili olduğunu keşfetti. 



Toplu gıda zehirlenmeleri, araştırmasına rehber oldu 

Dr. Özlük Çilak, konuyla ilgili şunları dile getirdi: “Toplu gıda zehirlenmelerine baktığımızda bazı insanların çok etkilendiğini ama bazılarına hiçbir şey olmadığını görüyoruz. Bunun sebebi, insanların o gıdanın yanında tükettiği içecek türü. Bugüne kadar araştırılmayan, alkolsüz içeceklerin gıda zehirlenmelerine karşı etkilerini araştırmak istedim. Hitit Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında gerçekleştirdiğimiz çalışmada, ülkemizde tüketimi yaygın olan 3 içeceği tercih ettik. En çok zehirlenmelerin görüldüğü dönerdeki patojen maddeyi, laboratuvar ortamında simüle edilen mideyle etkileşime soktuk. Midede zehirlenme belirtilerinin görülmesini beklemeden de bu üç içeceği araştırmamıza ekledik.” 



“Şalgamın antioksidan özelliği oldukça yüksek” 

Dr. Özlük Çilak: “İnsanı hasta edebilen gıda kaynaklı patojen miktarının azalmasını sağlayan içecekler hakkında yaptığımız analizlerde şalgam suyunun kola ve ayrandan daha etkili olduğunu belirledik. Şalgamın içindeki yüksek antioksiyan ve antimikrobiyal özellikler ile doğal asit, mideye giren gıdalara karşı savaşarak mikropları yenmeyi başardı. Bu şekilde gıda zehirlenmesine engel oldu. Elbette kola ve ayran da bu patojenlere karşı belirli oranda etkili oldu ancak en büyük savunmanın şalgam suyu tarafından yapıldığını gördük.” 

Yorumlar (0)