Genetiğiyle oynanmış ürünler sağlığa zarar veriyor

Genetiği değiştirilmiş (GDO)'lu gıdaların insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Uzman Diyetisyen Eda Balcı, özellikle alerjisi olan insanların bu tür gıdalardan uzak durmaları gerektiğini söyledi.

SAĞLIK 16.04.2021, 16:24 18.04.2021, 10:02
Genetiğiyle oynanmış ürünler sağlığa zarar veriyor

Hiç kimsenin bir ürünü alırken ya da tüketirken GDO’lu olup olmadığı rahatça anlayamadığını aktaran Balcı, bu tür gıdaların anlaşılabilmesi için önemli ipuçları verdi.

GDO’luı ürünler nasıl elde ediliyor?

GDO’lu ürünlerin tanımını yapan Uzman Diyetisyen Eda Balcı, ''GDO canlı bir organizmanın genlerindeki dizilimin yer değiştirilmesi veya bu canlıya çeşitli bakteri, virüs, bitki ve hayvanlardan gen aktarımı yapılarak kendi özünde olamayan bir karakter kazandırılması yoluyla elde ediliyor. Bu tür ürünler zamana bağlı şekilde ülkemizde de dünyada da artmaktadır. Bunların sağlık açısından ne denli zararlı olduğunu Dünya Sağlık Örgütü de açıklamaktadır” dedi.

“Alerjik etkilerine dikkat edin!”

GDO’lu gıdaların sağlığa zararlı noktalarından birinin de alerjik etkiler yaratması olduğunu kaydeden Balcı, ''Örneğin fındıktan gen transferi yapılmış şekilde üretilen soya yağı tüketildiğinde fındığa alerjisi olan kişileri direkt etkileyerek sağlığını bozmuş oluyor. İnsanlar elbette kendilerinin neye alerjisi varsa bunları tüketmeyerek korunmuş oluyorlar. Ancak GDO’lu ürünlerde bir ürüne olan alerjiniz başka bir ürünle size gelmiş olabiliyor” diye konuştu.

“Bunların çevreye de zararı çok fazla”

GDO’lu gıdaların insan sağlığına olduğu gibi çevreye de büyük zararları olduğunu dile getiren Balcı, ''GDO’lu ürünler rüzgâr yoluyla doğa türlerine karışarak biyolojik çeşitliliğe yol açıyor. Bu da haliyle çevreye de yani doğaya da zarar vermiş oluyor.  Şimdiye kadarki ortaya konulan araştırmalarda GDO kullanımının hem canlı hem de çevreye ciddi zararlı etkileri bulunmaktadır” dedi.

Yorumlar (0)