"Gel su çok güzel" diye bağıranlardan uzaklaşın!

Mikrobiyolog Prof. Dr. Oğuz Özyaral, tatilde alınması gereken yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemlerine ilişkin yaptığı açıklamada, deniz kenarında "Gel su çok güzel" diye bağıran birinin yakınında bulunmanın risk oluşturduğunu söyledi. 

SAĞLIK 02.06.2020, 11:42
"Gel su çok güzel" diye bağıranlardan uzaklaşın!

Halk Sağlığı uzmanı Mikrobiyolog Prof. Dr. Oğuz Özyaral da, tatilde alınması gereken yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemlerine ilişkin açıklamada bulundu. 

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) bitmedini vurgulayan Prof. Dr. Özyaral, deniz kenarında tatil yapacak olan kişilerin yanlarında kesinlikle antiseptik çözelti içeren solüsyonlar taşımaları gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Özyaral, eczanelerde satılan antibakteriyel içeriğe sahip solüsyon veya antiseptik içeren ıslak mendilin, hijyen için büyük önem taşıdığını kaydetti.

"Islanan maskeyi kullanmayın"

Yeni tip koronavirüsten (Covid-19) korunmak için kullanılan maskelerin, ıslandığı anda tüm koruyucu özelliğini yitirdiğini aktaran Prof. Dr. Özyaral, bu sebeple mutlaka vatandaşların mutlaka sahile 3-4 maske ile gitmelerinin şart olduğunu ve ıslanan maskelerin kullanılmaması gerektiğini aktardı.

"Gel su çok güzel diye bağıranlardan uzak durun"

Prof. Dr. Özyaral, deniz kenarında birine bağırarak "Gel su çok güzel" denildiğinde ağızdan çıkan damlacığın, 1 saniye içerisinde 15- 50 metre arasında yol alabileceğine dikkat çekerek, böyle bağıran birinin yakınında bulunmanın büyük risk taşıdığını söyledi.

"Deniz kenarında dip dibe olmayın" 

Sahilde yüksek sesle konuşma ve bağırma gibi hareketlerden kaçınılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Özyaral, bağıran kişinin ağzından çıkan damla ve zerreciklerin güneş ışınlarının etkisiyle buharlaştığını ve kuma düştüğünde hayatta kalma şansının olmadığını, bu nedenle deniz kenarında dip dibe olunmaması gerektiğini ifade etti. 

"Mutlaka maska takın"

Prof. Dr. Özyaral, konuşurken yeni tip koronavirüs (Covid-19) taşıyan bir zerreciğin 2 metre, yüksek sesle konuşurken 3.5-4 metre, öksürme ve hapşırma sırasında 5-6 metre bulaş özelliğine sahip olduğuna dikkat çekerek, deniz kenarında mutlaka maske takılması gerektiğini söyledi.

"Ağzını şapırdatanlarla aynı masaya oturmayın"

Plajda kalabalık olmayan bölgelerin tercih edilerek izolasyonun sağlanması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Özyaral, ağzını şapırdatarak yemek yiyen kişilerle aynı masaya oturulmaması gerektiğini, Bu noktada yeni tip koronavirüsün (Covid-19) 1-2 metrelik bulaş mesafesi olduğunu kaydetti.

Yorumlar (0)