Geçmeyen ağrıları olanlar buna dikkat etmeli...

Hareketsiz yaşam biçimi ya da duruş pozisyonları yüzünden ortaya çıkan postür bozuklukları geçmeyen ağrıların nedeni olabilir.

SAĞLIK 06.01.2020, 14:48 06.01.2020, 14:55
Geçmeyen ağrıları olanlar buna dikkat etmeli...

Bazı alışkanlıkların, yanlış şekilde yapılan egzersizlerin, yük kaldırırken yapılan hataların, yayık duruş ve oturuş pozisyonlarının postür sorunlarına neden olduğunu ifade eden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şeyhmus Kaplan, boyun, sırt ve bel ağrılarının çoğunlukla yaşam şeklinden kaynaklandığını anlattı.

Doç. Dr. Şeyhmus Kaplan, "Çok uzun süre masa başında oturmak veya bilgisayar karşısında durmak, araba sürmek, televizyon seyretmek postür problemine davetiye çıkartıyor" açıklamasını yaparken, günün büyük kısmını oturarak ve dizleri bükük biçimde geçiren insanlarda yaygın olarak duruş bozukluğuna neden olacak problemlerin oluştuğunu vurguladı. Bununla beraber insanların yüzde 80'inden fazlasının yaşamlarının bir bölümünde bel ağrısı çektiğini belirtti.

Doğru egzersiz, doğru postür

Baş ağrısının ardından en sık rastlanan rahatsızlık olan postür bozukluğunun çoğunlukla 30-50 yaş arasında görüldüğünü söyleyen Kaplan, kötü postürün bir gecede ortaya çıkmadığı gibi bir iki günlük bir egzersizle de tedavi edilemeyeceğini belirterek, düzenli egzersiz yapılması gerektiğini anlattı.

Yüksek topuklu ayakkabılara dikkat

Ağrıları sebebiyle soluğu hastanelerde alanların büyük kısmında postür problemi bulgusu edindiklerini aktaran Kaplan, şunları söyledi:

"Estetik kaygılarla sürekli yüksek topuklu ayakkabıları tercih eden kadınlarda bu problem sıklıkla görülüyor. Vücudun ağırlık merkezi değiştiği için vücut buna adapte olma çabası içerisine giriyor. Yanlış duruş pozisyonu devam ederse kişilerde zamanla postür problemi ortaya çıkıyor. Araç kullanırken daha dikkatli etrafa bakmak, televizyon kumandasıyla sürekli zaping hareketi yapmak, bilgisayar kullanırken daha dikkatli bakmak için sürekli öne eğilme hareketi yapıyoruz. Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen cep telefonlarıyla uğraşırken vücudumuza zaman içerisinde yanlış duruş pozisyonu veriyoruz. Kaslarımız ve vücudumuz yaptığımız yanlış hareketlere zamanla adapte oluyor. Bu nedenle bazı kaslarımıza fazla, bazılarına az yük biniyor, bu da zamanla deformasyonlara neden oluyor."

Başka hastalık zannedilebilir

Bazı insanların duruş bozukluğundan kaynaklanan bel, bacak ve kalça bölgelerindeki ağrıların farklı hastalıkların belirtileriyle karıştırdığının altını çizen Kaplan, "Yıllarca kendini migren zannedip doktor doktor gezen hastalarla karşılıyoruz. Bu hastalara postür düzeltici egzersiz verdiğimizde yıllarca devam eden şikâyetleri ortadan kalkabiliyor. Egzersizlerin düzenli yapılması gerekiyor. Postür oluşumuna neden olabilecek günlük yaşam tarzının gözden geçirilmesi gerekiyor. Postür düzeldikçe insanlar kendini daha genç ve zayıf hissedecektir." diye konuştu.

Yorumlar (0)