Geç yaşta anne olmanın yöntemi: Yumurta dondurmak

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Cem Çelik, sağlık koşulları uygun olan her kadının yumurtalarını çok kolay bir işlem ile dondurabileceğini belirtti. 

SAĞLIK 01.05.2021, 13:09 02.05.2021, 09:48
Geç yaşta anne olmanın yöntemi: Yumurta dondurmak

“Yumurta dondurma” işlemi, özellikle son birkaç senede binlerce kadın tarafından tercih edilir hale geldi. Kariyerine öncelik verenler, erken menopoz riskine sahip olanlar ya da erken evlenmeyi düşünmeyen kadınlar, yumurtalarını genç yaşta dondurarak ileriki yaşlarda anne olma şanslarını koruyabiliyorlar. 

Geç yaştaki gebeliklerin sakıncalı olmasından dolayı tercih edilen bu yöntem, özellikle 35 yaşından sonra evlenmeyi düşünen kişiler için oldukça ideal. Çünkü 35 yaşını aşan kadınlarda yumurta sayısının ve kalitesinin azaldığı görülüyor. Özellikle gebelik şansının yükseltilmesi için genç yaşta bu yumurtaların dondurulması gerekiyor.

“Hamile kalma şansını artırıyor”

35 yaşından sonra hamile kalma şansının düştüğünü, fakat yumurta dondurma yöntemi ile bu şansın tekrar yükseltilebileceğini belirten Profesör Doktor Cem Çelik, ileriki yaşlarda oluşan kısırlık sorunları için şu anda bilinen en etkili yöntemin “yumurta toplama ve dondurma” olduğunu belirtiyor.

“Kısa süreli ve ağrısız bir yöntem”

Yumurta toplama ve dondurma işleminin ağrısız ve kısa süren bir yöntem olduğunu belirten Cem Çelik, bu yöntemin yalnızca vajinal yol ile yapılmadığını, karnın bir miktar açılarak yumurta alma ve dondurmanın yapılabildiğini ifade ediyor. Karından yapılan müdahale sayesinde evlenmemiş veya cinsel ilişki yaşamamış kadınların da tercih edebildiği bu yöntemin oldukça güvenilir olduğu biliniyor.



“Yumurta toplama işleminde sağlıklı yumurtalar vücuttan çıkarılıyor”

Profesör Doktor Çelik, yumurta toplama ve dondurma işlemini şu şekilde anlatıyor: “Cerrahi yöntemlerle rahme girilerek buradaki sağlıklı yumurtalar alınıyor. Ardından aynı tüp bebek tedavisinde yaptığımız yumurta dondurma işlemi gibi bu yumurtaları laboratuvar ortamında donduruyoruz. Bu işlemler sırasında vajinal bölge, halk arasındaki ismiyle kızlık zarı, yumurta kanalları gibi organlar hiçbir şekilde zarar görmez. Bu sebeple cinsel ilişki yaşamamış olan kişiler de gönül rahatlığıyla yaptırabilirler.”

İşlemden önce sağlık taraması yapılıyor

Prof. Dr. Çelik, yumurta toplama işleminden önce yapılması gerekenleri şu şekilde aktarıyor: “Karından ya da vajinadan olması fark etmez her türlü yumurta toplama işlemi cerrahi işlemdir. Bu sebeple öncesinde kadının genel sağlık taraması yapılır. Yumurta rezervi, rahim sağlığı, hormon seviyesi, döllenme testi, polikistik over sendromu kontrolü gibi pek çok kan, hormon ve ultrason kontrolü yapılır. Tüm şartların sağlanması durumunda yumurta toplanır.”

“Adet döngüsü etkilenmiyor”

Yumurta toplama işlemini yaptırmak isteyenlerin aklındaki en büyük soru şüphesiz ki adet döngüsünün etkilenip etkilenmeyeceği. Profesör Çelik, bu durumu şöyle açıklıyor: “Yumurtalar, döllenme şansının en yüksek olduğu günler olan adetten sonraki 10-14. günler arasında yapılıyor. Yani döllenmeye hazır olan yumurtalar toplanır. Bu işlemden sonra kadınlardaki adet döngüsünde herhangi bir bozulma görülmez. Vajina üzerinden yapılan toplamalarda adet döngünün gününde herhangi bir değişiklik olmazken karından uygulanan işlemlerde en fazla bir haftalık gecikme yaşanır. Bu da sağlık sistemini olumsuz etkilemez.”  

Yorumlar (0)