Gebelikte kalp çarpıntılarına dikkat

Avrupa Kardiyoloji Derneği Akut Kardiyovasküler Rahatsızlıklar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, gebelikte görülen kalp çarpıntılarından bazılarının ciddi neticeler doğurabileceğine yönelik uyarıda bulundu.

SAĞLIK 08.06.2023, 01:30 08.06.2023, 13:36
Gebelikte kalp çarpıntılarına dikkat

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı da olan Prof. Dr. Görenek, gerçekleştirdiği yazılı açıklamada, Amerikan Kalp ve Aritmi Dernekleri tarafından hazırlanan 'Hamilelerde Kalp Çarpıntıları Kılavuzu'nun, ABD'nin New Orleans şehrinde gerçekleştirilen uluslararası kongrede sunulduğunu aktardı.

Görenek, kendisinin de yazarlarından biri olduğu kılavuzun sunumunu, kongrede ABD'li üç bilim insanıyla birlikte yaptıklarını dile getirdi.



"Bazen da kalp hızı yavaşlayabiliyor"

Gebelerde zaman zaman çarpıntı problemlerinin olabildiğini kaydeden Görenek, şu bilgileri aktardı:

"Çarpıntıların önemli bir bölümü gebeliğin normal seyri esnasında olabilecek, kötü sonuçlar vermeyen çarpıntılardır fakat bazen önem verilmesi gereken ve daha ciddi ritim bozuklukları da görülebilmektedir. Bu tarz çarpıntıların bir bölümü kalbin kulakçıklarından kaynaklanan çabuk ritimler biçimindedir. Bu hastalarda hamileliğin haftasına ve çarpıntının tarzına göre ilaç tedavilerinden faydalanabiliyor ya da ablasyon, yani radyo dalgaları ile dondurma, yakma işlemleri gerçekleştirebiliyoruz. Kalp karıncıklarından kaynaklanan çarpıntılar çok daha ciddi olabiliyor. Bahse konu tedavi yaklaşımlarına ek olarak zaman zaman şoklama özelliğine sahip olan kalp pillerini de bu tarz hastalığı olan hamile hastalarda kullanmamız gerekebiliyor. Bazı hallerde hastaların kalp hızı çok yavaşlayabiliyor. Bu yönde bir durum varsa ve özellikle de bayılmalar yaşanıyorsa kalp ritmini hızlandıran pilleri kullanmayı tercih edebiliyoruz."

Görenek, gebelikte bu tarz durumların tedavisinin yönlendirilmesinde kadın doğum ve kardiyoloji, hatta çocuk doktorlarının iş birliği içinde çalışmaları gerektiğinin altını çizdi. 

Yorumlar (0)