Gebelikte güçlü bir bağışıklık için 10 etkili öneri

Biruni Üniversite Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Çakaloğu, gebelik döneminde anne adaylarının bağışıklık sistemlerini nasıl güçlü tutacaklarına ilişkin on öneride bulundu.

SAĞLIK 27.01.2021, 13:54 28.01.2021, 09:10 Hanife
Gebelikte güçlü bir bağışıklık için 10 etkili öneri

Anne adaylarının hamilelik sürecinde vücutlarında pek çok hormonal ve fizyolojik değişiklikler meydana gelir. Buda bağışık sisteminin daha fazla zayıflayarak enfeksiyona daha açık hale getirir veya var olan enfeksiyonları anne adaylarının daha ağır geçirmesine sebep olur. Bu yüzden hamilelik döneminde anne ve bebeğin sağlığı için güçlü bir bağışıklık sistemi her zamankinden daha fazla önem taşıyor.

Biruni Üniversite Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Çakaloğu, gebelik döneminde anne adaylarının bağışıklık sistemlerini nasıl güçlü tutacaklarına ilişkin on öneride bulundu.

İşte Çakaloğlu’nun o tavsiyeleri: 

1.    Pırasa, lahana, karnabahar, brokoli, sarımsak ve soğan gibi kükürtlü bileşiklerden zengin, besleyici değeri yüksek sebzeler tercih ederek bağışıklık sistemini güçlendire biliriz. 

2.    Güçlü bir bağışıklık sistemi denince akla ilk gelenden biride C vitamini. Kahvaltılarınızda hem kırmızı hem de yeşilbibere; ara öğünlerinde ise mandalina, portakal, kivi,  nar gibi meyvelere yer vererek C vitamini ihtiyacını giderebilirsiniz.

3.    Doktor kontrolünde D vitamini kullanmanın yanında besinsel destek olarak yumurta, süt ve somon tüketerek bağışıklık sisteminizi daha da güçlendirebilirsiniz.

4.    Enfeksiyonlardan korunmada en güçlü kalkan ise çinkodur. Ana ve ara öğünlenizde mutlaka çinko bakımından zengin besinler tercih etmeliyiz. Çinko bakımdan zengin besinler ise şöyle; balık, buğday tohumu, et, ay çiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, tüm tahıllar, badem ceviz, badem,  yumurta. Ayrıca, yağlı tohumlar tüketerek aldığınız E vitamin ile antioksidan etkisi yaratarak kendinizi hastalıklara karşı koruyabilirsiniz. 

5.    Ekmek ve tahıl seçimleriniz her zaman tam tahıllı yönünde olsun. Çünkü tam tahıllar selenyum bakımından zengin besin gruplarıdır. Selenyumda antioksidan özelliği sayesinde hücrelerinizi korur, vücut direncini arttırır.  Öğünlerinizde tam buğday makarna, bulgur, karabuğday pilavı, tam tahıllı ekmek gibi tahıl gruplarını tercih edin. 


6.    Balığın içeriğinde yer alan selenyum ve Omega 3 anne ile bebeği korur. Bu yüzden haftada en az 2 gün, balık tüketmeye özen gösterin.  Ancak, hamilelik sürecinde bebeğin sinir sistemine zarar verebilecek olan yüksek civa içeren dip balıklar yerine hamsi, somon, istavrit, levrek, çipura, alabalık ve sardalya gibi yüzey balıkları  tercih edin.

7.    Bitkisel Omega 3 kaynağı olan; ceviz, chia tohumu, avokado ve semizotu gibi besinler tüketin. 

8.    Süt ve süt ürünlerini yağsız veya az yağlı olarak her gün 4-5 porsiyon tüketmek, gebelik sürecinde kemik yapısını oluşturan kalsiyumun yeterli miktarda alınmasına, bebeğin iskelet yapısının geliştirmesine ve annenin de kemik kütlesini korumasına yardımcı olur. 

9.    Probiyotikler bağırsak floranızı güçlendirerek, hastalık yapan bakterileri vücuttan uzaklaştırır. Sağlıklı bir flora ve güçlü bir bağışıklık sistemi için  beslenmenizde ev yapımı turşu, yoğurt, kefir, peynir, elma sirkesi gibi besinlerde yer verebilirsiniz.

10.    Haftada 2 gün kırmızı et ve her gün mutlaka 1-2 adet yumurta tüketin.  Kırmızı et tüketimi haftanın 2 günü ile sınırlandırıp maksimum 200-250 gr geçmeyecek şekilde olmalıdır. Yumurta, anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağıdır. Unutmayın proteinler hastalıklarla savaşta en önemli besin bileşenlerindendir.


 

Yorumlar (0)