Gebelikte diyabete dikkat! Diyabet, düşüğe ve anormal doğumlara sebep olabiliyor 

Uzmanlar, gebelik döneminde şeker hastalığı hakkında dikkatli olunması gerektiğini, diyabetli gebelerin sürekli kontrol altında tutulması gerektiğini belirtiyor. Operatör Doktor Bahar Çelen ise diyabetin, gebeliğin ilerleyen aylarında hızla arttığını aktarıyor. 

SAĞLIK 10.08.2021, 12:21 11.08.2021, 09:06
Gebelikte diyabete dikkat! Diyabet, düşüğe ve anormal doğumlara sebep olabiliyor 

Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Bahar Çelen, diyabetli gebeler hakkında açıklamalarda bulundu. İnsülin direncinin her insanda soru teşkil ettiğini ama özellikle diyabetli kişilerde büyük problemler oluşabildiğini aktaran Çelen, diyabetli gebelerin sürekli kontrol altında tutulması gerektiğini belirtti. 

“Bilinçli ve erken tedavi ile sağlığa kavuşulabilir” 

Çelen: “Şeker hastalığı, insülinin yokluğuna bağlı olarak gelişen metabolizma bozukluğudur. Özellikle gebeliğin ikinci yarısında plasentadan salgılanan hormonların etkisiyle insülin hormonuna karşı hücre hassasiyeti azalır. Bu durum da insülin direncine ve hiperglisemiye yol açar. Diyabetik olmayan gebelerde insülin direncindeki artış, insülin artışı ile kolaylıkla dengelenebilir. Fakat insülin rezervi bakımından vücudunda sınırlı üretim olan gebelerde, hamilelik zorlaşmaktadır. Gebelikle birlikte insülin direnci de artmaktadır. Ancak gebenin ve bebeğin takibi, bilinçli ve erken tedavi yöntemleri ile büyük başarılar elde edilebilir ve hasta, sağlığına kavuşabilir.” 



“Gebeliğin ilk dönemlerinden itibaren kontrol altına alınmalı” 

Çelen: “Diyabetik gebeler, gebeliğin ilk dönemlerinden itibaren kontrol altına alınmalıdır. Açlık kan şekeri (AKŞ) 126 mg/dl’nin üzerinde bulunan, normal şekeri ise 200 mg/dl’nin üzerinde bulunan hastalar, overt diabet olarak kabul edilir. 24-28. haftalarda gebeler, diyabet taraması için 50 gram glukoz taraması yaptırmalıdır. Gebeliğin daha erken dönemlerinde de ilk vizitlerde risk değerlendirmesi yapılmalı, ailede diyabet olup olmaması sorgulanması ve ilk haftalardan itibaren AKŞ ve normal değerler not edilmelidir.” 

Çelen: “AKŞ değeri, daha önce gebelik olduysa bunda gestasyonel diyabet görülüp görülmemesi, anomalili bebek doğumları ve tekrarlanan bebek kayıpları testi yaptırılmalıdır. Patoloji görülmese dahi 24-28. haftalarda bu testler muhakkak tekrarlanmalıdır. Overt diyabetli kadınların bebeklerinde ciddi doğumsal anormallikler görülme ihtimali yüzde 6-12 arasındadır. Diyabeti bulunan anne adaylarında hipertansiyon, düşük, idrar yolu ve vajinal enfeksiyon, zor doğum, doğum sonrası travma, iri bebek, bebeğin su miktarın artış, anne karnında gelişme geriliği, doğum sonrası sarılık ve erken doğum riskleri fazladır.” 

Yorumlar (0)