Gebelik döneminde kilo kontrolü mümkün mü? Gebelikte sağlıklı beslenmenin önemi!

Hayatımızın her döneminde sağlıklı beslenmek oldukça büyük öneme sahip. Özellikle gebelik döneminde sağlıklı beslenmek ise anne ve bebek sağlığı için hayati öneme sahip. Peki, gebelik döneminde sağlıklı beslenerek anne ve bebek sağlığını nasıl koruyabiliriz? Gebelik döneminde beslenme konusunda dikkat etmemiz gerekenler nelerdir? Sağlıklı beslenmenin anne karnındaki bebeğin gelişimine etkisi nelerdir? Gebelik döneminde besleneme ile ilgili tüm merak edilenleri Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun yanıtladı. İşte gebelik döneminde beslenme ile ilgili tüyolar.

SAĞLIK 30.03.2022, 23:09
Gebelik döneminde kilo kontrolü mümkün mü? Gebelikte sağlıklı beslenmenin önemi!

Toplum gün geçtikçe sağlıklı beslenme konusunda daha da bilinçleniyor. Kişiler hayatının her döneminde daha sağlıklı ve kaliteli yaşamak için beslenmesine dikkat ediyor ve bir uzmandan destek alıyor. Anne adayları için de hayatlarında en önemli olan dönem, gebelik dönemi. Bu süreci hem daha kaliteli geçirmek hem de bebeklerinin gelişimini sağlıklı şekilde sağlamak isteyen anne adayları beslenme konusunda oldukça titiz davranıyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, anne adaylarıyla bebekleri için sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti ve merak edilen soruları röportajımızda yanıtladı.

Elif Hanım, gebelikle birlikte sağlıklı beslenme konusunda hassasiyet artıyor. Peki, gebelik başlamadan bu sürece beslenme konusunda hazırlık yapmak önemli mi?

Yapılan birçok çalışma gösteriyor ki annenin beslenme bilinci, o anneden doğan yavruların sağlık parametreleri üzerinde ve kronik hastalıklara yakalanma riski üzerinde etkili. Örneğin gebelikten üç ay önce alınan bir beslenme eğitimi veya gebelik sürecinde alınan bir beslenme eğitimi, annenin yaşı, eğitim durumu, kilosu gibi tüm bu ayrıntılar bebeğin sağlık durumunu etkileyen faktörlerdendir. Yani anne nasıl besleniyorsa aslında Bebeğe de bu bütün yaşantısı boyunca yansıyan bir durum. Dolayısı ile bir annenin eğitimli olması, bir annenin sağlıklı olması bebeğin de sağlıklı olmasına doğrudan sebeptir.

Gebeliğin başlaması ile birlikte anne adaylarının beslenme konusunda ilk dikkat etmeleri gereken hususlar nelerdir?

Gebeliğin başlamasıyla birlikte öncelikle anne alkol ve sigara kullanıyorsa bunları doğrudan bırakmalı. Bitki çayları gebelik döneminde tüketilmemeli. Konserve ürünler, hazır işlenmiş gıdalar, fast food yemekler ve dışarıdan tüketebilecekleri bütün ürünleri mümkün olduğunca bu dönemde hayatlarından çıkarmaları gerekmektedir. Bununla beraber asitli ve gazlı içecekler kesinlikle tüketilmemeli. Kişiler konstipasyon yaşamayacak şekilde beslenmeli ve kabız olmamalıdır. Yine bu dönemde zayıflama ilaçları kullananlar varsa hemen bırakmalı. Bizler zayıflama ilacı ya da zayıflama kürleri adı altında tüketilen her türlü şeye sadece gebelik döneminde değil her zaman karşıyız. Sürekli bunlardan sakınılması gerektiğini söylüyoruz ama kadınlarımız ne yazık ki kilo vermek uğruna bu ve benzeri şeyleri kullanarak gebeliklerini tehlikeye atabiliyorlar.

Gebelik sürecinde bir uzmandan destek almanın önemi nedir?

Gebelik süresince bir uzmandan destek alınması tavsiye edilir. En az gebelik süresi boyunca iki defa beslenme eğitimi almak anne açısından birçok anlamda faydalıdır. Yemeklerin pişirilmesinden, porsiyonlarının ayarlanmasına kadar hijyen sürecinden işlenme sürecine kadar hepsi annenin bilgi düzeyini arttırmaya yöneliktir. Aynı zamanda bebeğin de daha sağlıklı gelişimini desteklemektedir.

Gebelik döneminde anne adayının kilo vermesi mümkün mü? Hamilelik döneminde diyet yapılır mı?

Anne adayları ilk üç ayda kilo verebilirler. Hamilelik döneminde diyet yapılabilir. Fakat bu kontrollü bir diyet olmalı ve diyetisyen kontrolünde olan bir beslenme modeli olmalıdır. Hamilelikte tabi ki diyet yapmak kendi başına uygun değildir. Fakat bir uzman desteğiyle kilo kontrolü sağlamak mümkündür. Örneğin; zayıf gebeler için 9 ayda 20 kilo, hafif kilolu gebeler için 9 kilo, obez gebeler için 7 kilo, normal ağırlıktaki gebeler için de 10 - 12 kiloluk bir ağırlık ağacı uygun görülmektedir.

Gebenin kendi kilosunu koruyarak bebeğin kilo almasını sağlaması mümkün mü?

Gebenin kendi kilosunu koruyarak bebeğinin kilo artışını sağlaması mümkün. Özellikle obez ve fazla kilolu olan gebelerde bunu biz takip ederek sağlıyoruz.

Gebelik döneminde mutlaka tüketilmesi gereken besinler nelerdir?

Gebelik döneminde muhakkak ceviz, kefir, yoğurt ve semiz otu gibi besinler tüketildiğinde biyoyararlanımı artmaktadır. Tabii ki başlı başına protein kaynağı olan yumurtayı da unutmamak gerekir.

Gebelik döneminde uzak durulması gereken besinler nelerdir?

Gebelik döneminde uzak durulması gereken besinlerin başında düşük tehlikesine neden olabilecek bazı ot türevleri geliyor. Bunlara karşı dikkatli olunması gerek. Bitki çaylarından yine bu dönemde uzak durulabilir.

Gebelik döneminde gebelik şekeri ya da gebelik tansiyonu denilen bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Bu tür rahatsızlıkların önüne nasıl geçilebilir?

Gebelik şekeri, gebelik tansiyonu denilen rahatsızlıklar yine beslenme kaynaklı olabiliyor. Özellikle annenin gebelik öncesi kilosu bu tarz rahatsızlıklarda doğrudan etkili olabilmekle beraber birçoğu beslenmenin yanlış olması ya da abartılı olması neticesiyle karşımıza çıkabiliyor. Gestasyonel diyabette özellikle annenin aileye öyküsünde diyabetin varlığı, obezitenin varlığı ve bununla beraber annenin ağırlık kazanımı ve kaybının çok fazla olması, birden fazla kez diyet yapmış olması da etkili olabilir.

Gebelik döneminde alınması gereken vitaminler ve minareler neleridir?

Gebelik döneminde özellikle folik asit, demir, B12 gibi vitaminlerin ve minerallerin düzenli olarak alınması gerekiyor. B12, B9 ve B6 vitaminleri bebeğin sinir sisteminin gelişmesine doğrudan etki eder.

Anne adayının gebelik sürecini ortalama kaç kilo alarak tamamlaması gerekir?

Bununla ilgili durumlara annenin kilosuna, beslenmesine ve bebeğin ikiz ya da tekil olmasına göre değişiklikler gösterebilmektedir.

Anne doğumdan ne kadar süre sonra tekrar diyete başlamalı?

Aslında diyet dediğimiz şey eğer bir zayıflama diyetiyse anneyi kontrollü olarak hem sağlıklı besleyebilir hem zayıflatabiliriz. Yani diyete başlamak için özel bir gün, özel bir zaman gerekli değildir. Anne kendini iyi hissettiği andan itibaren programa uymaya başlayabilir. Ama lohusalık döneminde anne sütüne bebeğin en çok ihtiyacı olduğu, dünyaya yeni gözlerini açtığı bu dönemde anne sütünün kalitesinin çok çok iyi olması, bebeği besleyici, doyurucu olması gelişimini destekleyici olması gerekmektedir. Çünkü anne sütü yaşayan bir besindir ve akabinde anne sütünün kalitesi bebeğin sağlığı için doğrudan önemlidir. O yüzden de annenin sağlıklı beslenmesi gerekmektedir.

Emziren anneler için hazırlanan diyet programlarında özellikle nelere dikkat ediliyor?

Emziren anneler için hazırlanan diyet programlarında özellikle süt kalitesini yükseltici ardında da annenin ve bebeğin bireysel besin gereksinimlerini karşılamaya yönelik bir program sunuyoruz. Öncelikle hedefimiz annenin ihtiyaçlarını karşılayabilmek. Akabinde ortalama 500 - 750 kalori bandında bir ek kalori yaparak bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabilmek gerekmektedir. Dolayısıyla emziren anneler için aslında en önemli olan besin grupları diyetisyen tarafından sağlanmaktadır. Annenin yapması gereken beslenme programına uymak. Bununla beraber günde en az üç buçuk litreye yakın su tüketmek çok önemlidir. Su aynı zamanda sütün miktarını ve yoğunluğunu artırır. Annelerin yaptığı en büyük hata bebeklerini daha çok beslemek için daha çok şekere yönelmeleridir. Oysaki şekerden ziyade suya yönelseler daha sağlıklı beslenseler ve bununla birlikte uzmanların önerilerini dinleseler yeterli olur. Bazı yörelerde annenin sütünün artması için çaya tereyağı koyma ya da işte birtakım şeyleri ekmek banarak yemek ya da annenin daha fazla karbonhidrat ve şeker almasını sağlamanın sütü arttırdığına inanılıyor. Oysaki sütü arttıran temel besin sudur!

HABERNEDİYOR.COM / KÜBRA ÖZGÜ - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)