Fiziksel aktivite neden şart?

Uzmanlar, çocukların gün içinde aktif olmasının kalp-damar hastalığı riskini azalttığını belirtiyor.

SAĞLIK 18.09.2019, 16:29
Fiziksel aktivite neden şart?

Çocukların günde en az bir saat fiziksel aktivite yapmasının kalp-damar hastalıkların ve obezitenin önlenmesindeki etkisi sandığınızdan daha büyük!

Türkiye'de genel olarak görülen fiziksel aktivite eksikliği, ilerleyen yaşlarda büyük sağlık sorunlarına sebebiyet veriyor. Kalp krizi, eklem kireçlenmesi ve kilo alma gibi sağlık sorunlarına yol açan "hareketsizlik" nedeniyle dünya genelinde de obez çocukların sayısı arttı. Çocukluk ve ergenlik dönemindeki yetersiz beslenme ve fiziksel aktivite eksikliği, yetişkin dönemdeki hayatı olumsuz yönde etkiliyor.

Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Yıldırım, genelde kentlerde yaşayan çocuklarda görülen obezitenin tehlikelerine değinen Ayşe Yıldırım, "Kilo alımı ve obezitenin en önemli nedenleri arasında kalorisi yüksek yiyecek ve içecek tüketimi ile sedanter yaşam yer alıyor." dedi. Yıldırım, çocukların artık okulda, evde veya dışarda daha fazla oturarak zaman geçirdiğini söyledi.

"Fiziksel aktivitenin psikolojik etkileri var"

Fiziksel aktivitenin psikolojik etkilerinin de bulunduğunu kaydeden Ayşe Yıldırım, "İlerde gelişecek kalp damar ve şeker gibi metabolik hastalıklardan korunmak için 5 ile 18 yaş arasındaki okul çağı çocuklarının en az orta şiddette olmak üzere 1 saat düzenli fiziksel aktivite yapmalarını öneriyoruz." diye konuştu. Fiziksel aktivite esnasında çocukların terlemesi ve efor harcaması gerektiğini kaydeden Yıldırım, "Çocuklar günde en az 1 saat bisiklete binmek, oyun alanı aktiviteleri gibi orta şiddetli, koşmak ve tenis oynamak gibi daha ağır şiddetli aktiviteler yapmalıdır." değerlendirmesini yaptı.

Günde en az 2 litre su içilmeli

Dengeli beslenme alışkanlığının bir yaşam tarzı olması gerektiğine değinen Yıldırım, günde en az 2 litre su içilmesinin önemine değindi.

Geç yatan kızların bel çevresinde genişleme

Öte yandan Amerika'da yapılan bir araştırma, gece geç yatan kızların bel çevresinde ortalama 1,9 santimetre genişleme görüldüğünü ortaya çıkardı. Araştırma 804 ergen (418'i kız) üzerinde yapıldı.

NewsMedical LifeSciences'ın haberine göre, erkeklerde buna benzer bir durum gözlenmedi.

Yorumlar (0)