FDA'nın onayladığı Alzheimer ilacı hakkında uzmanlardan uyarı

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Alzheimer hastalığını yavaşlattığı belirlenen "Leqembi" adlı ilaca onay verdi. Bu ilacın hastalığın tedavisinde işe yaramayacağını düşünen uzmanlar ise uyarılarda bulundu. İşte detaylar...

SAĞLIK 07.01.2023, 14:49 09.01.2023, 09:11 Hakan Öksüz
FDA'nın onayladığı Alzheimer ilacı hakkında uzmanlardan uyarı

Alzheimer hastalığını yavaşlattığı ortaya konulan "Leqembi" adlı ilaç, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylandı. Hastalığın erken safhalarındaki hastalara reçete edilecek ilaç hakkında açıklamada bulunan FDA, "Hafızadaki gerilemeyi yavaşlattığı tespit edildi." bilgisini verdi.

Joy Snider: "Bunu tedavi olarak görmeyin"

Konunun uzmanları ise "türünün ilk örneği olarak" lanse edilen ilacın etkisinin birkaç ay sonra kaybolacağını öne sürüyor. Bilişsel bozulmada yaşanan gecikmenin birkaç ay sonra normal seyrine döneceğini kaydeden Washington Üniversitesinden nörolog Joy Snider, "Buna bir tedavi gözüyle bakılmasın. Belki hastalığın ilerlemesini bir ölçüde yavaşlatabilir ancak durumun kötüye gitmesine engel olamaz." dedi.

İlacın yıllık kullanım maliyeti 26 bin 500 dolar 

İlacın beyinde şişliklere neden olabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, olası yan etkilere işaret ediyor. ABD'li "Biogen" ile Japon "Eisai" şirketleri tarafından ortak çalışmayla geliştirilen ilacın, bir yıllık tedavi maliyetinin 26 bin 500 dolar civarında olduğu söyleniyor.

Yorumlar (0)